The Guardian: Liovul se pregătește pentru vremuri reci, în timp ce Putin încearcă să transforme iarna în armă

The Guardian: Liovul se pregătește pentru vremuri reci, în timp ce Putin încearcă să transforme iarna în armă

Primarul orașului din vestul Ucrainei îndeamnă localnicii să se doteze cu încălzitoare și lemne de foc după ce Rusia distruge două dintre centralele electrice ale orașului, se arată într-un articol al ziarului The Guardian.

Va veni o iarnă grea pentru locuitorii Lvovului. Foto: Shutterstock

Fumul se ridică peste liniile electrice din Lvov, după ce rachetele rusești au lovit substațiile electrice ale orașului.

Trebuie să ne pregătim pentru vremuri grele”, a spus Andriy Sadovyi, primarul orașului Lviv, în timp ce se adresa jurnaliştilor locali și internaționali într-o clădire din apropierea pieței pietruite Rynov din orașul din vestul Ucrainei.

Vine iarna și odată cu ea „poate cea mai proastă perioadă pentru țara noastră”, a spus primarul.

Cu toate că rachetele vor continua să cadă, frigul este problema și pe care rușii mizează că ar putea îngenunchea spiritul ucrainean. Aprovizionați cu lemne de foc, cumpărați încălzitoare, izolați unde puteți, a sfătuit Sadovyi. Era timpul ca ucrainenii să recurgă la „metodele de altădată”. Cu tramvaiele oprite, luminile care s-au stins în oraș și rețeaua de telefonie mobilă intermitentă, probabil că nu avea niciun rost să facă altfel.

Ne așteaptă săptămâni și luni grele. Patru substații [electrice] din regiune au fost scoase din funcțiune și pentru a le readuce în funcțiune au nevoie de transformatoare care nu sunt disponibile. Este greu acum de prezis ce se va întâmpla mâine. Vom face tot ce putem pentru a menține unitățile medicale în funcțiune.”

Liovul, situat la doar 70 de km de granița cu Polonia, s-a simțit uneori oarecum departe de războiul lui Vladimir Putin.

Atacurile directe au fost puține și îndepărtate. După șocul inițial provocat de lansarea „operațiunii militare speciale” a președintelui Rusiei, barurile și restaurantele au redescoperit rapid vivacitatea la care s-ar aștepta de la un vechi oraș universitar.

Când sirenele de raid aerian începeau să se audă pentru a avertiza că au fost lansate rachete rusești, cu destinații necunoscute, pericolul abia putea fi recunoscut uneori. Primăvara a făcut loc unei veri relativ lipsite de griji.

Atacurile de luni și marți au schimbat totul.

15 rachete au căzut luni asupra substațiilor electrice din regiunea Lvov, ca parte a unui atac la nivel național asupra infrastructurii critice a Ucrainei, care a ucis 20 de persoane.

Reparațiile au fost făcute rapid aici și alimentarea cu electricitate și apă a fost restabilită în mare parte a orașului până luni seara.

Apoi a venit marți dimineața, iar alte zeci de rachete au fost trase în oraș din avioane și nave de pe Marea Neagră.

Unele au fost distruse în aer de apărarea ucraineană, dar trei și-au atins ferm ținta, distrugând două substații electrice din suburbii, rănind un muncitor, dar reprezentând o amenințare mult mai gravă pentru sănătatea orașului.

Nu a mai rămas nimic din ele, ca să fiu pe deplin sincer cu tine”, a spus Maksym Kozytskyy, șeful administrației militare a regiunii Lviv, despre cele două stații cele mai grav afectate. „Îi rog pe oameni să economisească energie cât de mult pot. Liniile pe care le reparasem [luni] au fost rupte din nou astăzi și 30% din regiunea Lviv este fără curent.”

Școlile au fost închise, dar oficialii vor să nu se oprească și comerțul cu amănuntul. „Ieri, multe magazine au fost nevoite să se închidă pentru că nu erau conectate la rețea”, a spus Sadovyi.

Dar unele magazine și-au ținut ușile deschise pentru că aveau generatoare diesel și au vrut să prevină panica. Îi rog pe comercianți să facă tot ce le stă în putință pentru a menține magazinele deschise.

Primarul a sugerat că atacurile din ultimele 48 de ore ar putea chiar să servească scopului de a provoca nemulțumiri în rândul populației Liovului împotriva administrației. „Este război – trebuie să fim clari că inamicul vrea să ucidă”, a spus el. „Ultimele două zile ne-au învățat o lecție bună, ne-au trezit simțul realității.

Locuitorii orașului au fost atenționați că nu mai sunt decât două săptămâni pentru a se pregăti pe măsură ce nopțile lungi se apropie și temperaturile scad.

Yuri Blahin, în vârstă de 34 de ani, mergând alături de soția sa Vladislava, de 33 de ani, prin Piața Rynov, cu Diana de cinci ani pe umeri, a spus că și-a cumpărat un generator diesel, dar se teme că nu-și va putea ține tânăra familie într-un loc cald.

Artem Levchenko, în vârstă de 26 de ani, a spus că vrea să plece din țară înapoi în Polonia, unde studiase înainte de război, dar nu poate obține o viză.

Starea celor 6.000 de adăposturi anti-bombe din regiune provoacă o îngrijorare deosebită.

Îndemn locuitorii ca toate adăposturile să fie echipate cu încălzitor și lemne de foc”, a spus Sadovyi.

Ne va salva de îngheț. Orice reparație [la rețeaua electrică] va avea nevoie de o zi sau două sau trei și trebuie să supraviețuim între timp. Trebuie să supraviețuim armei inamicului: care este frigul, frica și distrugerea.”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…