Theresa May, "doamna de fier" care va negocia ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (AFP)

Theresa May, "doamna de fier" care va negocia ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (AFP)

Actualul ministru britanic de interne, Theresa May, care preia miercuri conducerea executivului de la Londra, este o eurosceptică prin convingere și va avea ca principală sarcină să negocieze ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, scrie luni AFP într-o prezentare a profilului ei.

Deși eurosceptică, Theresa May a ales la începutul anului să rămână alături de premierul David Cameron în tabăra care a susținut rămânerea în blocul comunitar la referendumul din 23 iunie. Totuși, ea s-a implicat puțin în campanie, însă a susținut o limitare a imigrației, tema favorită a taberei favorabile Brexitului (părăsirea UE), fapt care a făcut-o credibilă pentru ambele tabere.

Jonglând abil între facțiunile pro și anti-Brexit din Partidul Conservator, Theresa May a reușit în final să se impună drept o candidată a consensului la conducerea partidului și la succesiunea lui Cameron, care și-a anunțat demisia după eșecul taberei anti-Brexit la referendum.

Ea este o conservatoare care se plasează mai degrabă în zona de dreapta a Partidului Conservator, chiar dacă în prezent are un discurs orientat spre temele mai sociale, încercând astfel să-și estompeze imaginea de persoană insensibilă.

Theresa May s-a născut pe 1 octombrie 1956 la Eastbourne, oraș de coastă în sud-estul Marii Britanii. După ce și-a terminat studiile de Geografie la Oxford, a lucrat la Banca Angliei, iar în 1986 și-a început cariera politică, devenind consilier în districtul londonez Merton. După două eșecuri la legislative, în anul 1997 a fost aleasă deputată conservatoare în circumscripția prosperă Maidenhead.

În perioada 2002-2003 ea a fost prima femeie care a ajuns secretar general al Partidului Conservator. Atunci a ieșit în evidență printr-o intervenție în care i-a calificat pe conservatori drept 'nasty party' — la vremea aceea conservatorii fiind orientați puternic către dreapta—, afirmații ce i-au atras unele reacții acide.

Între anii 1999 și 2010, Theresa May a avut mai multe sarcini în guvernul din umbră al conservatorilor, din 2005 fiind mâna dreaptă a lui Cameron. Odată ajuns șef al executivului, în 2010, acesta a recompensat-o cu postul de ministru de interne, funcție pe care May a deținut-o neîntrerupt de atunci și în care s-a remarcat prin fermitate, indiferent că a fost vorba despre delincvenți, imigranți ilegali sau predicatori islamiști.

I se reproșează lipsa de carismă, dar i se recunosc în egală măsură autoritatea și competența. Conform publicației Daily Telegraph, Theresa May poate fi tranșantă și de o 'determinare feroce', motiv pentru care uneori este denumită 'noua Margaret Thatcher'. 'Ea are o putere de muncă incredibilă și este foarte exigentă (...) Detestă riscul, este o persoană de încredere', afirmă una dintre colaboratoarele ei.

Printre punctele ei slabe sunt de remarcat o anumită răceală sufletească și comunicarea, pe care însă încearcă să le corecteze, un exemplu în acest sens fiind transmiterea către presă a unei serii de fotografii personale, unele arătând-o îmbrățisându-se tandru cu soțul ei, Philip John May, un bancher, sau altele cu ei doi la biserică în momentul căsătoriei, în anul 1980.

Profilul Theresei May pare apropiat de cel al cancelarului german Angela Merkel, ele având în comun faptul că sunt fete de pastori, nu au copii și sunt două politiciene conservatoare deschise și pragmatice.

'Nu fac înconjurul platourilor de televiziune. Nu stau la bârfe în timpul meselor. Nu o să beau prin barurile Parlamentului. Nu îmi afișez sentimentele. Doar îmi fac treaba', astfel se autodescrie viitoarea șefă a executivului de la Londra. Ea mai spune că îi place să gătească și să se plimbe. Iar în grupurile restrânse știe cum să-și arate farmecul și simțul umorului. Cât despre stilul ei vestimentar clasic, acesta este uneori atenuat de o pereche de pantofi fantezie, o excepție de la regulă.

'Theresa este o femeie extrem de dificilă', comenta recent deputatul conservator, fost ministru, Kenneth Clarke. 'Următorul care-și va da seama de acest lucru este Jean-Claude Juncker', a reacționat ea cu umor, dând astfel tonul negocierilor cu președintele Comisiei Europene pentru ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...