Ți-ai dracu de nenorociți!/„Îl pun pe post și cu demisia la mine în alb. Adică trebuie să facă ce spui tu, nu ce vrea altul”/Interceptări din dosarul liderului PNL Neamț, Mugur Cozmanciuc, acuzat de trafic de influenţă pentru numiri la Apele Române

Ți-ai dracu de nenorociți!/„Îl pun pe post și cu demisia la mine în alb. Adică trebuie să facă ce spui tu, nu ce vrea altul”/Interceptări din dosarul liderului PNL Neamț, Mugur Cozmanciuc, acuzat de trafic de influenţă pentru numiri la Apele Române

Rechizitoriul liderului PNL Neamț, Mugurel Cozmanciuc, conține detalii despre care procurorii susțin că dovedesc modul în care acesta ar fi făcut trafic de influență. Documentul a fost pus la dispoziția G4Media.ro de către DNA, în format anonimizat, în baza legii transparenței 544/2001.

Documentul conține o interceptare cu Sorin Emanoil Ciufudean, un om de afaceri din Bistrița, acuzat de procurori că i-ar fi dat mită 500.000 de lei lui Mugurel Cozmanciuc astfel încât să fie numit director la Apele Române un anumit director agreat de omul de afaceri. Ciufudean avea contracte cu Apele Române și era interesat să aibă un om la conducerea instituției publice, potrivit rechizitoriului DNA.

”Avea interesul ca această funcție să fie ocupată de o persoană pe care să o poată controla pentru a-și asigura atât obținerea de contracte, cât și decontarea lucrărilor efectuate (în cuvintele sale „Îl pun pe post și cu demisia la mine în alb. Înțelegi…A lu ăla care îl pui. Adică trebuie să facă ce spui tu, nu ce vrea altul)”, se arată în rechizitoriul DNA.

Potrivit rechizitoriului, Ciufudean i-ar fi dat mită liberalului Cozmanciuc, prin intermediul lui Vlad Marcoci, un fost director la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret, fost numărul 2 în PSD Neamț și ex-consilier al liderului PSD Neamț, Ionel Arsene. Marcoci s-a certat însă cu Arsene și a vrut să îl contra-candideze la șefia CJ Neamț.

Fără falsă modestie cred că sunt un candidat PSD pentru funcția de președinte al CJ mai bun decât Ionel Arsene. Nu am nimic personal cu el, în relația noastră directă sunt urcușuri și coborâșuri, l-am sprijinit, m-a sprijinit, dar acum e clar că dacă va candida tot el, PSD va pierde”, declara Marcoci în mai 2020 presei locale.

Potrivit rechizitoriului DNA, pe vremea guvernării PSD, Marcoci și Ciufudean ar fi tras sfori, astfel încât Marcoci să ajungă director la Apele Române. După căderea Guvernului Dăncilă, instalarea Cabinetului Orban și numirea lui Costel Alexe ca ministru al Mediului, Marcoci și Ciufudean ar fi încercat să-și impună un om la șefia Apelor Române. Așa i-ar fi dat mită lui Cozmanciuc de la PNL, care îi asigurase că are influență la colegul lui de partid, ministrul Mediului Costel Alexe, potrivit procurorilor DNA.

”În perioada noiembrie-decembrie 2019, Ciufudean Sorin Emanoil și Marcoci Vlad erau convinși de influența pe care Cozmanciuc Corneliu Mugurel o avea asupra lui Alexe Costel, ministrul mediului, apelor și pădurilor, influență ce nu a fost infirmată de Cozmanciuc Corneliu Mugurel pe parcursul discuțiilor purtate cu Marcoci Vlad”, se arată în rechizitoriul DNA.

Aceasta în condițiile în care soția lui Cozmanciuc, Roxana Teodora, era șefă de cabinet la un secretar de stat din Ministerul Mediului. În plus, atât Cozmanciuc, cât și Alexe sunt considerați în zona Moldovei ca fiind oameni ”crescuți” de fostul lider PNL Iași, Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor, dublu condamnat penal pentru corupție.

Până la urmă, directorul agreat de Ciufudean și Marcoci nu a mai fost numit la șefia Apelor Române, Ionel Arsene a fost reales la șefia CJ Neamț, iar Costel Alexe a ajuns șeful Consiliului Județean Iași.

Sorin Emanoil Ciufudean este unul dintre asociații de la Industrial Ardeal Construct SRL, din satul Herina, comuna Galații Bistriței, județul Bistrița – Năsăud, o firmă abonată la contractele finanțate cu bani de la Apele Române.

Spre exemplu, potrivit presei locale, firma lui Ciufudean, Industrial Ardeal Construct, este asociată cu compania Aqua Parc în cadrul unui contract de 10 milione de euro pentru regularizarea râului Cracău, pe raza localității Slobozia-Roznov. Aqua Parc este o companie deținută de Gheorghe V. Vlasie, tatăl lui Gheorghe Gh. Vlasie, zis Ginel, finul lui Ionel Arsene.

Ciufudean și partenera sa de afaceri, Valeria Bondrea sunt judecați la Tribunalul Mureș și pentru că l-ar fi mituit cu 100.000 de lei și pe Cristian Bratanovici, fost director general adjunct al Administrației Naționale Apele Române, asfel încât acesta să le facă plățile în cadrul unor contracte de regularizare a unor cursuri de apă. Vezi aici și aici .

Sorin Emanoil Ciufudean și Valeria Bondrea de la firma Industrial Ardeal Construct din Bistrița au fost trimiși în judecată și pentru că l-ar fi mituit pe fostul director general al Administrației Naționale “Apele Române”, Victor Sandu, cu un milion de euro, <<în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată în fapt de omul de afaceri cu Administrația Națională “Apele Române”>>, potrivit unui comunicat DNA. Ciufudean și Sandu au fost și arestați în acest caz.

Foto: Mugur Cozmanciuc / Facebook


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...