Timiş: A murit, la 47 de ani, Alexandru Szentmiklosi, şeful Secţiei de Arheologie a Muzeului Naţional al Banatului

Timiş: A murit, la 47 de ani, Alexandru Szentmiklosi, şeful Secţiei de Arheologie a Muzeului Naţional al Banatului

Şeful Secţiei de Arheologie a Muzeului Naţional al Banatului, Alexandru Szentmiklosi, care a demonstrat că lângă Timişoara se află probabil cea mai mare cetate de Epoca Bronzului din lume, a încetat din viaţă, la vârsta de 47 de ani, în urma unei boli incurabile.

"El a demonstrat că lângă Timişoara se află probabil cea mai mare cetate de Epoca Bronzului din lume, contemporană cu perioada Războiului Troian. A reuşit să redeschidă şantierul de la Corneşti - Iarcuri, care a stat neatins aproape un secol. A scos la iveală artefacte preţioase, a adus specialişti din toată lumea să studieze enigmele vechii cetăţi. Era doctor în Istorie, cu stagii de pregătire la Berlin, Wurzburg, Padova şi Bucureşti, membru în Comisia Naţională de Arheologie. A deschis şi săpat în peste 30 de şantiere. Avea 47 de ani. Din păcate, vorbim la trecut... Alexandru Szentmiklosi, şeful Secţiei de Arheologie a Muzeului Naţional al Banatului a murit sâmbătă seara, victima unei boli crunte, care nu lasă în urmă învingători. Dumnezeu să te odihnească! Noi te vom purta mereu în gândurile şi în inimile noastre", transmite Muzeul Naţional al Banatului, într-un comunicat remis duminică AGERPRES.

Alexandru Szentmiklosi declara pentru AGERPRES, în urmă cu aproape doi ani, că publicul larg ar trebui să cunoască informaţii şi despre această zonă, pentru că ''fortificaţia de la Corneşti nu este singulară''.

''Corneşti - Orţişoara - Seceani şi satele din jur sunt pline de istorie şi de situri arheologice (...). Am demarat un proiect pentru deschiderea unui punct muzeal în Corneşti, care ar trebui integrat într-un circuit de vizitare a monumentului, cu artefactele expuse, care ar putea fi şi un punct de petrecere a timpului liber'', afirma Szentmiklos. AGERPRES / (AS - autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

Sursa foto: Muzeul National al Banatului / Facebook


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…