Timiș: Fostul șef al IPJ, arestat 30 de zile; comisarul-șef al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, arest la domiciliu

Timiș: Fostul șef al IPJ, arestat 30 de zile; comisarul-șef al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, arest la domiciliu

Curtea de Apel Timișoara (CAT) a decis arestarea pentru 30 de zile a fostului șef al IPJ Timiș, Sorin Muntean, iar pentru comisarul șef Pavel Dumitru, șeful Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Timiș, arest la domiciliu. Pe numele omului de afaceri Iulian Boț, CAT a emis mandat de arestare pentru 30 de zile.

Decizia CAT poate fi atacată cu contestație. Celor trei urma să le expire, la miezul nopții de marți, termenul de 24 de ore de reținere pe bază de Ordonanță, dispus luni, de DNA, după audieri.

În același dosar, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de Marin Bîlc, avocat în cadrul Baroului Timiș.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Timișoara l-au reținut pe Muntean pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, luare de mită, instigare la dare de mită (două infracțiuni), favorizarea făptuitorului; pe Pavel, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, luare de mită, trafic de influență, complicitate la luare de mită, iar pe Boț — pentru constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, în formă continuată, dare de mită (patru infracțiuni) și cumpărare de influență (două infracțiuni).

De asemenea, Bâlc este cercetat pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență (două infracțiuni), instigare la dare de mită (două infracțiuni) și favorizarea făptuitorului', arată un comunicat de presă al DNA, remis marți AGERPRES.

"Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că, în cursul anilor 2011 — 2013, inculpatul Boț Iulian, împreună cu mai multe persoane de încredere, s-au constituit și au acționat în cadrul unui grup infracțional organizat, având ca scop desfășurarea de activități evazioniste, prin intermediul a două societăți comerciale controlate prin persoane interpuse. Activitatea infracțională a grupului, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste două milioane lei, s-a manifestat pe linia importului de autoturisme din spațiul european și revânzării acestora 'la negru', cu eludarea obligațiilor legale privind plata taxelor și impozitelor datorate către bugetul de stat", se arată în comunicatul citat.

Totodată, DNA susține că "activitățile infracționale ale grupării coordonată de inculpatul Boț Iulian s-au bucurat de sprijinul și protecția inculpaților Muntean Sorin Petru și Pavel Dumitru, în calitate de șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Timiș, respectiv șef al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Timiș, care au fost atrași de-a lungul timpului în sfera de influență a grupului și fidelizați prin oferirea periodică a unor avantaje patrimoniale și sume de bani".

În acest sens, aceștia ar fi racolat în cadrul grupului alți ofițeri de poliție și ar fi coordonat activitățile infracționale de mituire a acestora, în scopul de a-i asigura afaceristului timișorean o soluție favorabilă în dosarul în care era cercetat.

"Totodată, inculpații Muntean Sorin Petru și Pavel Dumitru au efectuat demersuri în vederea diseminării, către inculpatul Boț Iulian, a înscrisurilor relevante aflate la dosarul cauzei și au conceput împreună cu ceilalți membri ai grupării, o strategie de înlocuire a documentelor contabile relevante menită să schimbe situația juridică dedusă cercetărilor. Un alt membru, cooptat în cadrul grupului infracțional a fost inculpatul Bîlc Marin, avocat în cadrul Baroului Timiș, persoană de încredere a inculpaților Muntean Sorin Petru și Boț Iulian, pe acesta din urmă reprezentându-l în mai multe dosare aflate pe rolul instanțelor", se arată în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor anticorupție, rolul omului de afaceri a fost acela "de a asigura suport financiar fiecărui membru atras și implicat în activitatea infracțională, de a identifica martori și de a depune înscrisuri de natură să confirme susținerile stabilite în cadrul strategiei de apărare', în timp ce scopul urmărit de avocat a fost acela 'de a ascunde activitatea infracțională evazionistă derulată prin cele două societăți controlate de Boț, de a diminua consecințele financiar-fiscale produse prin aceasta și, eventual, de a implica răspunderea penală a altor persoane decât a sa".

"Concret, în perioada 2013-2016, inculpatul Boț Iulian a remis inculpaților Muntean Petru Sorin, Pavel Dumitru, câte 7 000 euro și altor două persoane (un ofițer de poliție-denunțător în cauză și un contabil neidentificat până în prezent) sumele de 3 500 euro, respectiv 2 000 euro, în scopul ca aceștia să-și îndeplinească în mod defectuos atribuțiunile de serviciu, în legătură cu instrumentarea unui dosar penal în care acesta era cercetat pentru săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală, în așa fel încât administrarea probelor să conducă la o soluție în favoarea sa. De asemenea, inculpații Muntean Petru Sorin și Bîlc Marin l-au determinat pe inculpatul Boț Iulian să-i remită suma totală de 1 500 euro denunțătorului pentru ca acesta din urmă să își îndeplinească atribuțiunile de serviciu în direcția indicată de membrii grupului infracțional. În contextul menționat mai sus, inculpatul Pavel Dumitru a pretins pentru sine și pentru altă persoană câte 2 000 euro, sume pe care le-a primit printr-un intermediar, în considerarea influenței pe care a presupus că o avea asupra persoanelor care instrumentau cauza penală respectivă', precizează DNA în comunicatul citat.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Așa o fi? / Mafie în toată regula, frați români!

2 Așa arată „câmpul de luptă” după cheful de la ziua liderului AUR, Eugen Simion! Tot așa ar lăsa și țara dacă v…

3 Așa o fi?

4 Uite o întrebare / Cine a luat 5 milioane de euro șpagă pentru Dragnea, la Atena?

5 CULISE Cum arată schema viitoarei conduceri PNL. Dacă va câștiga Cîțu