Timiş: Morminte de incineraţie descoperite de arheologii MNB pe situl de la Susani

Timiş: Morminte de incineraţie descoperite de arheologii MNB pe situl de la Susani

Arheologii Muzeului Naţional al Banatului (MNB) au descoperit două morminte de incineraţie datând din jurul anului 1400 î.Hr, unul cu trei vase şi altul cu un vas, în situl arheologic reprezentat de tumulul numit "Gramurada de la Jupani", aflat în satul Susani, comuna Traian Vuia.

Şantierul a fost deschis în perioada 6-31 iulie, iar descoperirile cele mai recente se adaugă celor de anul trecut, când a mai fost găsit un mormânt de incineraţie cu patru vase, a anunţat MNB marţi, pe pagina de Facebook.

Informaţiile obţinute până acum de echipa de specialişti, prin datarea cu izotopul Carbon 14, arată că mormintele datează din perioada târzie a Epocii Bronzului. Vestigiile din acest an şi cele de anul trecut sunt analizate în această perioadă, procesul de restaurare a vaselor a început, urmând ca rezultatele să fie ulterior prezentate.

Alături de arheologii MNB care au lucrat în situl de la Susani au fost specialişti ai Direcţiei Judeţene de Cultură (Victor Bunoiu), ai Muzeului de Istorie şi Etnografie din Lugoj (Răzvan Pinca) şi de la Universitatea de Vest din Timişoara (conferenţiarul Dorel Micle), echipa fiind condusă de cercetătorul MNB Dragoş Diaconescu. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Misterul anului / Cine este bărbatul căruia îi făcea sex oral țiitoarea în filmulețul trucat care l-a enervat pe…

3 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

4 Rusia, la granițele României? / Misterul vizitei intempestive în SUA a șefului SRI

5 „Dă-i în cap, omoar-o!” / „Planeta Moldova”, faza pe soacre