Toader, anunţă că va solicita Ministerului Public să desecretizeze protocoalele încheiate cu SRI

Toader, anunţă că va solicita Ministerului Public să desecretizeze protocoalele încheiate cu SRI

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat vineri că va solicita, luni, desecretizarea de către Ministerul Public - DNA a protocoalelor încheiate cu SRI.

Tudorel Toader a făcut anunţul în cadrul unei intervenţii la Antena 3, după pe premierul Viorica Dăncilă a solicitat desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI şi alte instituţii ale statului.

"Voi vedea care va fi solicitarea doamnei prim-ministru şi, dacă nu acoperă şi solicitarea către Ministerul Public, în limitele competenţelor mele legale date de articolul 132 din Constituţie, acela care spune că procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei, nu cum greşit a spus cineva sub controlul ministrului Justiţiei, voi aştepta, voi vedea solicitarea doamnei prim-ministru. Dacă nu se referă şi la partea de Minister Public, în calitate de ministru, luni, la prima oră, voi solicita desecretizarea protocolului sau a protocoalelor", a declarat Toader.

Ministrul Justiţiei a adăugat că solicitarea făcută de Viorica Dăncilă este un pas spre normalitate.

"În opinia mea, înseamnă încă un pas spre normalitate, încă un pas spre reglarea raportului dintre autorităţile publice, încă un pas spre ceea ce ne cere statul de drept, să ne desfăşurăm activitatea numai pe baza legii şi numai în limitele legii. Am discutat astăzi cu doamna premier şi articolul 3 din Legea 182/2012 spune că protocoalele secrete nu pot împiedica accesul la informaţiile de interes public. Ministerul Public, DNA, orice autoritate, nu îşi poate desfăşura activitatea în afara legii. Or, procurorul îşi desfăşoară activitatea de urmărire penală numai în baza legislaţiei penale. Nu există un fundament juridic, un temei juridic, care să-i permită procurorului, indiferent de rangul pe care îl are, să constituie alte premise în desfăşurarea urmăririi penale. Eu nu pot decât să fiu de acord cu solicitarea doamnei prim-ministru. Apelul făcut este de ambele părţi. S-a adresat SRI, în egală măsură trebuie să ne adresăm Ministerului Public - componenta DNA, cealaltă parte semnatară a protocolului", a precizat Toader.

Tudorel Toader s-a referit şi la comunicatul CSAT, în care se arată că această instituţie nu a aprobat, prin hotărâri, încheierea unor protocoale între SRI şi DNA.

"Dacă CSAT a spus că nu are competenţa desecretizării, citind comunicatul, se înţelege şi altceva, că indirect se recunoaşte existenţa protocoalelor, ceea ce este un fapt foarte bun. La cel mai înalt rang, ni se spune că ele există", a afirmat Toader. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro