Toader, despre controlul Inspecției Judiciare la DNA: Mă ajută în evaluare faptul că inspectorii judiciari au avut poziții diferite

Toader, despre controlul Inspecției Judiciare la DNA: Mă ajută în evaluare faptul că inspectorii judiciari au avut poziții diferite

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că raportul de control întocmit de Inspecția Judiciară la DNA îi dă "libertatea de a înclina balanța" în evaluare, prin faptul că inspectorii judiciari au avut poziții diferite.

Tudorel Toader a declarat la Antena 3 că este nedumerit de ce echipa de control de la Inspecția Judiciară a fost formată din șase membri, care s-au divizat și au avut opțiuni opuse.

"Eu am exprimat nedumerire și o exprim în continuare: de ce comisia a fost formată din șase membri, care au pornit într-o echipă la realizarea obiectivelor misiunii de control, dar care, într-un termen ulterior relativ scurt, s-au divizat și trei dintre membrii echipei au o anumită opțiune, ceilalți trei o opțiune aproape diametral opusă, încât nu pot da o majoritate. Și în felul acesta, trebuie să citim raportul de control în conținutul lui, dar constatând faptul că trei au concluzii într-o anumită direcție, să nu spun pozitive, și trei membri au concluzii în direcția opusă, să nu spun negative. Prin urmare, raportul acesta în conținutul lui, după audierile care au avut loc, va fi supus analizei Secției de procurori, care va da un vot care poate să fie cu observații, indiferent dacă este de admitere sau de respingere. Vom vedea cel mai probabil marțea viitoare când este planificată ședința de evaluare și aprobare a raportului de control", a spus Toader.

Ministrul Justiției a adăugat că îl ajută în evaluarea raportului faptul că membrii echipei de control au avut poziții diferite.

"Vă asigur că sunt preocupat de conținutul avizului, nu neapărat de rezultatul lui, din moment ce este consultativ, dar de argumentele care stau la baza respectivului aviz. Pe de altă parte, pe mine ca ministru al Justiției mă ajută în evaluare faptul că la rândul lor inspectorii judiciari au avut poziții diferite. De ce mă ajută? Pentru că dacă șase din șase ar fi spus că totul este foarte bine sau foarte rău era greu să ai tu independența să faci aprecieri, eventual contrare. Pe când așa, câtă vreme lucrurile sunt în balanță, trei într-un fel, trei în cealaltă direcție, cu argumente care să susțină punctul de vedere, mie îmi dă acest raport cu partajat trei la trei, îmi dă libertatea de a înclina balanța", a precizat Toader.

Tudorel Toader a mai spus că, în decizia pe care o va lua cu privire la DNA și Parchetul General, se va raporta și la alte elemente, nu numai la controlul efectuat de Inspecția Judiciară.

"Nu mă voi raporta numai la raportul de control. (...) Eu nu am solicitat Inspecției Judiciare acest control, așa, de dragul de a le da de lucru. Eu am solicitat acest control pentru faptul că de 10 ani de zile DNA și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu au fost supuse unui control managerial de fond. După știința mea, în România, orice entitate, orice autoritate, este periodic controlată. Aici este cheia a ceea ce se numește egalitatea puterilor, echilibrul puterilor, controlul reciproc între puteri, ca nu cumva una să scape, să iasă de sub controlul celorlalte puteri. De aceea, CSM dă aviz consultativ, pentru că dacă ar da legile, s-ar autoreglementa, ar ieși de sub controlul celorlalte puteri", a explicat Toader.

Ministrul Justiției a precizat că, printre elementele pe care le va lua în considerare, vor fi și conflictele de natură constituțională.

"Raportul acesta cu argumentele și concluziile și cu votul pe care îl va da Secția de procurori nu va duce el singur raportul la concluzia, constatarea pe care o voi face. Îl voi integra în rezultatele de ansamblu ale entităților controlate. (...) Sunt multe alte elemente pe care le voi lua în considerare. Voi da un exemplu, dar fără să înțeleagă cineva că arăt posibila concluzie pe care o voi trage. În raportul acesta nu face nimeni vorbire de faptul că în activitatea entităților controlate au fost deduse controlului de constituționalitate conflicte de natură constituțională. Deci nu încălcarea dreptului libertăților lui X, lui Y, ci încălcarea acestui echilibru între puterile statului. Să nu uităm faptul că instanța de contencios constituțional a constatat conflicte juridice de natură constituțională izvorâte din interiorul entității controlate. Și atunci acest raport îl voi integra și celorlalte constatări pentru că, repet, concluzia mea nu se bazează exclusiv pe acest raport", a mai spus Toader.

AGERPRES/(A — autor: Eusebi Manolache, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Daniela Juncu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…