Toader despre răspunderea magistraților: Nu exista categorie socio-profesională care să nu răspundă după regulile dreptului

Toader despre răspunderea magistraților: Nu exista categorie socio-profesională care să nu răspundă după regulile dreptului

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat miercuri, în contextul prezentării modificărilor aduse la legile Justiției, că nu există nicio categorie socio-profesională care să nu răspundă după regulile generale ale dreptului, precizând că proiectul de modificare a legilor Justiției introduce solidaritatea în răspundere a celui care cauzează prejudiciu alături de stat.

"Până acum legea spunea ca 'statul se poate îndrepta' împotriva magistratului. Propunem sa scoatem 'poate'. Voi face cândva publice toate erorile judiciare, statul nu s-a îndreptat niciodată împotriva magistratului care a greșit. Nu există categorie socio-profesională care să nu răspundă după regulile generale ale dreptului", a declarat Tudorel Toader la Ministerul Justiției.

El a precizat că proiectul vine cu o modificare, respectiv solidaritatea în răspundere a celui care cauzează prejudiciu alături de stat.

"Răspunderea statului este stabilită în condițiile legii și este solidară cu răspunderea autorului faptei cauzatoare de prejudiciu. Aici apare o modificare — solidaritatea în răspundere a celui care cauzează prejudiciu alături de stat. (...) Cum este în prezent, am dat textul de lege, 'răspunderea statului este stabilită în condițiile legii și nu înlătură răspunderea judecătorilor, procurorilor care și-au exercitat funcția cu rea credință sau gravă neglijență'", a spus ministrul Justiției.

În acest sens, Tudorel Toader a precizat că a propus propus abrogarea alineatului 6 din articolul 96. "Alineat 6 care spune așa: pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acțiune numai împotriva statului reprezentat prin Ministerul Finanțelor. Această abrogare derivă din solidaritatea propusă anterior", a spus Toader.

Potrivit modificării, "după ce prejudiciul a fost acoperit de către stat, în temeiul hotărârii irevocabile, statul se îndreaptă cu acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârșit eroare judiciară cauzatoare de prejudicii".

AGERPRES/(A — autor: Mihai Stoica, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro