Toader: În practică, procurorii nu au coborât sub pragul de 1.400 de lei când au trimis un inculpat în judecată

Procurorii nu au coborât sub pragul de 1.400-1.500 de lei când au trimis un inculpat în judecată şi concluzia a fost ca pragul rezonabil să fie acela echivalent al unui salariu minim brut pe economie, a explicat Tudorel Toader, la Digi 24, cum s-a ajuns la propunerea înaintată în acest sens Comisiei speciale pentru legile justiţiei referitor la abuzul în serviciu.

"Am cerut de la Ministerul Public o situaţie statistică - am întrebat procurorul general, să ne dea în scris practica pe care o promovează atunci când trimit un inculpat în judecată pentru abuz -, la ce nivel minim se raportează. Am primit datele statistice, spunându-se că procurorii n-au coborât sub 1.400-1.500 de lei, ceea ce înseamnă că în practică acela a fost pragul apreciat de dânşii. Au apreciat că sub această sumă fapta nu are pericolul social necesar unei infracţiuni", a spus Toader.

El a adăugat că această sumă a fost combinată cu propunerile din dezbaterile asupra acestei legi şi s-a concluzionat ca pragul rezonabil să fie acela echivalent al unui salariu minim brut pe economie, adică 1.900 de lei.

"Este o propunere pe care noi am formulat-o şi am dat-o comisiei, care este iniţiator şi care înţeleg că mai avea alte 31 de propuneri. Ei au competenţa de a decide. Au ales una dintre ele, care a părut cea mai potrivită, cea mai adecvată standardului constituţional", a afirmat Toader.

Parlamentarii Comisiei speciale pentru legile justiţiei au modificat luni articolul 297 din Codul penal, referitor la abuzul în serviciu, adoptând un amendament al PSD conform căruia pragul pentru această infracţiune a fost stabilit la nivelul salariului minim brut pe economie.

Au fost înregistrate 13 voturi "pentru", şapte "împotrivă" şi o abţinere. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți și voi ce măcel pun la cale Firea și Cercel!

2 ULTIMA ORĂ / Documentul care-l înfundă pe Arafat / Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

3 Amănunte / Fotografia a fost făcută luni în biroul premierului / Surse spun că autorul ar fi Ionel Dancă, șeful Ca…

4 Așa o fi? Șeful Cancelariei premierului prins într-o afacere patronată de controversatul șef de la Resurse Min…

5 BREAKING / Președintele interimar al Senatului, pesedistul Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de cel m…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I