Toader spune că Avocatul Poporului poate sesiza CCR în legătură cu nelegalitatea completurilor de 3 judecători

Toader spune că Avocatul Poporului poate sesiza CCR în legătură cu nelegalitatea completurilor de 3 judecători

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni că Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituţională în legătură cu modul nelegal de constituire a completurilor de trei judecători, susţinând că "lucrurile sunt identice" cu situaţia de la completurile de cinci judecători.

Prezent la Antena 3, Tudorel Toader a spus că există o analogie între completurile de trei şi cinci judecători, subliniind că Avocatul Poporului sau o persoană implicată într-un proces poate "oricând" să sesizeze Curtea Constituţională.

"La completurile de cinci avem decizia Curţii Constituţionale, care a constatat acel conflict juridic de natură constituţională şi imperativ a arătat ce trebuie făcut şi Înalta Curte a procedat la constituirea legală a completurilor de cinci. Mă întrebaţi de completele de trei. Prin analogie, lucrurile sunt identice. Deosebirea este că nu avem o decizie a Curţii Constituţionale care să aibă în spate, să se bazeze pe nelegala constituire a completurilor de trei şi analogia nu o putem pune în operă, dar oricând şi oricine, Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituţională. Guvernul nu, doar cu un conflict. Dar Avocatul Poporului poate sesiza şi cei care mai sunt în curs de judecată, în căi de atac sau în contestaţie în anulare, dacă mai au termenul să nu fi expirat, pot ridica în faţa instanţei de judecată excepţia de neconstituţionalitate. Mai scot o deosebire în evidenţă. În legătură cu completurile de cinci, Curtea Constituţională s-a pronunţat în conflict juridic de natură constituţională. Cu privire de completurile de trei, Curtea se poate pronunţa la sesizarea Avocatului Poporului - autosesizare din oficiu deci - sau la o excepţie ridicată de partea oricărui proces, parte judecată în complet de trei, complet la rândul lui nelegal constituit", a explicat Toader.

Ministrul a mai spus că doreşte să se revină la o stare de normalitate în justiţie, însă nu se pot face lucruri "perfecte peste noapte".

"Sunt remedii, dar sistemul ăsta, aşa cum îl descoperim noi în ultima perioadă de timp, s-a clădit, s-a format, a prins această carapace în mulţi ani de zile. Să nu credem că noi ne punem acum la birou şi scoatem un act normativ, o soluţie care face lucrurile perfecte peste noapte. Cu mare efort şi cu multă răbdare şi pricepere putem reveni la normal. În final, noi asta vrem, să revenim la o stare de normalitate, să revenim la o stare în care cetăţeanul să aibă încredere în justiţie, în procurori sau judecători", a mai spus Toader. AGERPRES/(A-autor: Eusebi Manolache, editor: Antonia Niţă, editor online: Alexandru Cojocaru)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...