Toader spune că nu îl evită pe Iohannis: Preşedintele poate să critice la CCR legile Justiţiei

Toader spune că nu îl evită pe Iohannis: Preşedintele poate să critice la CCR legile Justiţiei

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat vineri că nu-l evită pe preşedintele Klaus Iohannis, precizând că şeful statului poate să critice la Curtea Constituţională a României (CCR) modificările aduse legilor Justiţiei.

Ministrul Justiţiei a negat, întrebat la finalul şedinţei CSM dacă îl evită pe preşedintele Klaus Iohannis.

"Să ne respectăm atribuţiile legale şi constituţionale. Ministrul face o propunere, Guvernul, comisia specială, Parlamentul adoptă, preşedintele trimite la reexaminare, preşedintele poate să critice la CCR, după care este obligat să promulge, legea este în vigoare şi se aplică aşa cum este ea", a adăugat ministrul Justiţiei.

El a susţinut şi că Legea fundamentală trebuie modificată, întrebat cu privire la propunerea preşedintelui Klaus Iohannis ca în Constituţie să fie introdus principiul integrităţii.

"Da, Constituţia trebuie modificată, am fost judecător zece ani, au fost numeroase decizii interpretative ale CCR, decizii care au clarificat anumite prevederi. Din moment ce decizia Curţii interpretativă a clarificat parţial anumite prevederi din Constituţie, înseamnă că la o revizuire acele decizii vor fi luate în considerare şi se vor impune modificările respective", a spus Tudorel Toader.

Ministrul Toader a spus că CCR va decide asupra legilor Justiţiei.

"Este treaba judecătorilor constituţionali care vor decide, iar noi vom respecta decizia dânşilor", a afirmat el.

Pe de altă parte, el a felicitat noua conducere a CSM.

"În proiectul de candidatură al doamnei Marcu, pe care o felicit încă o dată, scrie, citez, textual: respectarea atribuţiilor constituţionale şi legale, respectarea statutului judecătorilor şi procurorilor. Spuneam acolo că aceasta este cheia bunei funcţionări a statului de drept în România. Să ne cunoaşte atribuţiile legale, constituţionale, să ne îndeplinim la timp şi corect respectivele atribuţiuni, dacă nu procedăm în acest sens vom intra în zona de competenţă a altor autorităţi şi nu ni le vom îndeplini pe ale noastre", a adăugat Tudorel Toader.

Judecătoarea Simona Camelia Marcu a fost aleasă, vineri, preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). AGERPRES/(A-autor: Florentina Peia, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”