Toate pietrele de moară ale lui Chirica ce pot scufunda PNL. Afaceri imobiliare dubioase, rude și apropiați conectați la banul public, dosare

Toate pietrele de moară ale lui Chirica ce pot scufunda PNL. Afaceri imobiliare dubioase, rude și apropiați conectați la banul public, dosare

Afaceri imobiliare dubioase, rude și apropiați conectați la banul public, relații suspecte cu dezvoltatorii imobiliari, afirmații rasiste, un dosar în care este inculpat și două în care este cercetat de DNA și ANI. Acesta este portretul lui Mihai Chirica, primar de Iași, dezvăluie  Newsweek România .

Mihai Chirica este tipul clasic de baron PSD care umple constant spațiul public local cu prezența sa: merge trei ori pe săptămâna la audiențe în direct la televiziunile locale și are în Primărie un aparat de comunicare care sufocă rețelele de socializare cu postări în care se arată cum se mătură străzile. Se întâmplă ca, în unele discuții, ego-ul lui Chirica să o ia razna și de la chestiuni administrative să își trădeze caracterul. Într-o emisiune a spus: ”Nu sunt președintele României”, apoi a făcut o pauză și a adăugat zâmbind: ”Încă”.

Declarații controversate: spânzurători, congolezi, prostituate

În luna ianuarie 2020, într-o conferință de presă în care a decis pe loc ca un ziarist local să nu mai aibă acces în Primărie, Chirica a declarat: ”Îmi permit să am statut de şef al Casei Albe, chiar dacă asta nu e Casa Albă. Aici, eu sunt primar, şi eu răspund pentru ceea ce fac şi în faţa lui Dumnezeu, şi în faţa electoratului care m-a votat şi care mă va vota în continuare”.

Într-o altă emisiune, de data aceasta la un post de radio, primarul a luat-o din nou pe arătură:

Chirica: Dați-mi un pix, nu spun cu ce funcție, și 10 ani de zile, atâta trebuie unui ciclu de transformare a țării, radical. 10 ani de zile trebuie să fie un ciclu de oameni competenți, poate nu aceeași, dar competenți musai în care să-și propună aceeași direcție, în care să spunem: Frați români, 10 ani de zile, toți la muncă! Fără comentarii. Dacă după 10 ani de zile nu se întâmplă ce am spus astăzi, aveți dreptul să ne spânzurați. Uite, spânzurătorile la facem în paralel.

Moderator: Ei, să nu exagerăm.

Chirica: <Spânzurat> între ghilimele. Trebuie să-ți pui pielea la mezat dacă vrei să fii cu adevărat performant. Altfel o vei lăsa pe stânga, cum facem noi de 30 de ani încoace.”

Tot de la niște declarații publice i s-a tras lui Chirica o amendă de 10.000 de lei. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării l-a catalogat drept rasist după ce a declarat: ”(...) o să vină peste noi congolezii, somalezii, sirienii și alte națiuni care sunt coborâte din copac mai deunăzi și o să ne cucerească și o să ne devină și șefi. Adică o să ne conducă, pur si simplu o să te trezești la Primăria Municipiului Iași cu un congolez – că mai sunt și de ăștia de naționalitate română, dar se comportă ca niște congolezi – și or să vrea să ne conducă. Pentru că nu se mai pune accent pe educație”.

Citește și:  Chirica de la Iași despre „națiunile coborâte din copac"

Cu o săptămâna mai devreme, altă declarație a sa a produs controverse în spațiul public prin generalizarea situației celor plecați peste hotare: ”(...) fetele tinere și frumoase multe dintre ele au ajuns să se prostitueze și vedeți cum știrile se umple cu români peste tot. Băieții, săracii, muncesc pe te miri ce, că nu îl plătesc ca pe un italian, sau ca pe un englez sau ca pe un neamț sau ca pe un francez”.

Principalul său susținător media este cotidianul Bună Ziua Iași, patronat de Ghiocel Asimionesei, condamnat definitiv, în 2013, la închisoare cu suspendare pentru șantaj de presă.

Schimb cu Consiliul Local, afacere cu mama

Acestea sunt, însă, cele mai mici dintre dubiile care se ridică asupra personajului Mihai Chirica.

Din vara anului trecut, o afacere imobiliară dubioasă a făcut ca primarul din Iași să intre în folclor. La vârsta de 11 luni, bebelușul său Ștefan, reprezentat la notar de bunică, a cumpărat o proprietate imobiliară în centrul Iașului. Prețul: 250.000 de euro.

Ulterior, Chirica a explicat că o parte din bani proveneau de la botezul copilului, unde invitații au cotizat, în total, 125.000 de euro. Problema este că la acea petrecere au fost prezenți unii dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Iași, presa locală scriind, în repetate rânduri, că aceștia au beneficiat de avantaje din partea municipalității și Consiliului Local controlat de Chirica (construcții ilegale tolerate, schimburi de terenuri, Planuri Urbanistice Zonale etc). Unul dintre atuurile primarului în relația cu acești dezvoltatori era și faptul că șefa de la Control Urbanism din Polița Locală îi este cumătră. Anterior, femeia fusese gardian la intrarea în Primărie.

O altă parte din sumă (100.000 de euro) venea de la mama lui Chirica care vânduse un teren unui patron de agenție imobiliară care, cu câteva luni mai devreme, făcuse un schimb de terenuri extrem de dubios cu același Consiliu Local. De precizat că mama lui Chirica achiziționase terenul cu câțiva ani mai devreme cu 7.300 de euro.

Citește și:  Bebelușul de 11 luni al lui Chirica, vilă de un sfert de milion de euro

Vilă cu biserică privată

Tot un imobil, dar la Frasin-Suceava, este atribuit ca fiind al primarului, dar acesta a negat. Este vorba de o vilă cu biserică privată în curte (foto biserica în partea din spate a proprietății de 4.200 mp) ridicată de firma fratelui lui Chirica (firmă cu profit total de 16.000 de euro între 2013 și 2018).

Acest frate este, însă, muncitor la o fabrică din Iași și a declarat pentru REPORTER DE IAȘI că nu știe nimic de imobil. În plus, în urmă cu câțiva ani, mașina de serviciu a lui Chirica a fost fotografiată la șantierul din Frasin.

Între firma fratelui, Primăria Iași și Mihai Chirica legăturile nu se opresc aici. Partenerii de afaceri ai acestei societăți au primit contracte de la Primăria Iași.

Citește și:  Primarul Chirica, vilă cu biserică în curte

Conest i-a dat tot: de la mașină la vile

Mihai Chirica este legat ombilical de una dintre cele mai mari firme de construcții din Iași, Conest. Există multe dovezi că această societate a fost un sprijin pentru actualul primar. Coincidență sau nu, în timpul prezenței acestuia în Primărie, ca director tehnic, viceprimar și primar, Conest a prins contracte de zeci de milioane de euro.

Iată o parte din aceste legături:

n Înainte de a veni în Primărie, Chirica a lucrat la Conest;

n Acum câțiva ani, una dintre mașinile sale încă era înmatriculată pe o firmă a patronilor acestei firme;

n Prima sa vilă, un imobil de pe strada Tudor Neculai din municipiul Iași, a provenit dintr-o casă la roșu amplasată pe un teren, ambele cumpărate, la preț subevaluat, de la Conest și de la fiica unui fost asociat al acestei societăți. Banii plătiți de Chirica îi fuseseră donați de un unchi al său;

n Vila de la Frasin a fost ridicată cu materiale de la un asociat al firmei Conest din județul Suceava;

n Actuala vilă unde locuiește Chirica a fost cumpărată tot de la Conest, într-un cartier privat. Ratele sunt plătite de soacra lui Chirica.

Indicii de mită?

Unul dintre amicii săi, cu care își petrecea vacanțele, a primit contracte de milioane de lei de la Servicii Publice, firmă subordonată Primăriei Iași. Ulterior, acest amic pe nume Iulian Dragoș Gafița (foto) a devenit asociat într-o firmă cu soția lui Chirica, Cristina Elena.

Suspiciuni a ridicat și faptul că taman în timpul în care semna contracte pe bandă rulantă cu Servicii Publice, una dintre firmele respective, controlate de Gafița, a virat 80.000 de lei în contul firmei de lactate a soacrei lui Chirica.

Citește și:  Chirica a descoperit secretul succesului: cinci vile în nouă ani

A cerut unui medic să-și mute copilul din clasa fiicei

REPORTER DE IAȘI a mai dezvăluit recent un incident stupefiant care l-a avut în centru pe edil. Pe 30 octombrie 2019, primarul ”s-a dus la Spitalul de Recuperare și a chemat-o în biroul directoarei Carmen Cumpăt pe șefa de clinică Codrina Ancuța pentru o discuție între patru ochi.

Doctorița era în plin examen pentru medici specialiști, dar a ieșit din sală crezând că e ceva important. Obedientă, directoarea Cumpăt i-a lăsat singuri. După o discuție de 10 minute, primarul i-a cerut medicului să-și mute fata din clasa în care învăța la Colegiul Național, din cauza conflictului cu propria lui fiică.” De precizat că, din punct de vedere administrativ, Spitalul de Recuperare este subordonat Primăriei Iași.

Citește și:  Manevrele primarului de Iași: și-a modificat spontan declarația de avere  

Iată suplimentul de declarație de avere a primarului Mihai Chirica ( aici , integral).

Dosare penale la DNA și Parchetul local

Afacerea Bebelușul a ajuns în atenția DNA și ANI. Pe de altă parte, de câțiva ani, Chirica este inculpat într-un dosar aflat inițial tot pe masa DNA, dar care acum este la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași. Alături de alte șapte persoane, el este inculpat pentru achiziția ilegală a unor mașini de către Poliția Locală din Iași. Una dintre aceste mașini a ajuns să fie folosită de Adina Samson, fosta amantă a lui Gheorghe Nichita, predecesorul și mentorul lui Chirica.

Citește și:  DNA anchetează tranzacțiile imobiliare ale lui Chirica

Acuzat că a tăiat teii

Adus în Primărie de fostul primar Constantin Simirad, la vila căruia a fost diriginte de șantier (foto jos) când lucra la Conest, Chirica a ajuns director tehnic, iar din 2012 viceprimar PSD, calitate în care a fost acuzat că a tăiat teii din centrul Iașului, decizie care stârnit un enorm scandal în spațiul public.

Arestarea lui Nichita în 2015, pentru folosirea Poliției Locale în supravegherea amantei, l-a propulsat primar interimar și, din 2016, primar ”plin”. În 2018, pe fondul unui conflict cu președintele PSD de atunci, Liviu Dragnea, a fost exclus din PSD, rămânând independent.

Născut în 1971, Chirica a absolvit facultatea la specializarea „Inginerie geologică și geofizică”. S-a înscris la doctorat, a fost exmatriculat, s-a înscris din nou, iar presa locală a scris că, în loc să fie exmatriculat a doua oară pentru că nu și-a susținut teza în termenul legal, a primit de la Universitatea Tehnică o prelungire ilegală a studiilor.

Este la a treia căsătorie și are patru copii.

Curtat de PNL

Președintele PNL, Ludovic Orban, a încercat joi să justifice racolarea primarului de Iași, Mihai Chirica, declarând că acesta nu mai are nici o legătură cu PSD de cel puțin trei ani. Este total fals: toți cei 14 consilieri locali ai PSD au continuat să voteze proiectele propuse de Chirica după excluderea acestuia din partid, în februarie 2018.

Mandatul și punerea în practică a proiectelor sale a fost la mâna PSD, iar primarul s-a revanșat: o bună parte dintre pesediști a primit, în contrapartidă, autorizații de construcție la foc automat, intrări în legalitate a unor construcții ridicate ilegal, alocări de fonduri. Paradoxal, în acest timp, consilieri locali ai PNL, colegi ai lui Orban, au fost jigniți grobian de alianța Chirica-PSD.

Fără PSD, Chirica era mort din punct de vedere administrativ

Poziția exprimată de Orban pentru a-l apăra pe Chirica este cu totul diferită față de realitate. O arată statistica: după februarie 2018, data excluderii primarului din PSD, toate hotărârile de Consiliu Local au fost adoptate de majoritatea PSD-ALDE-PMP (în voturi: 14 plus 2 plus 2). Consiliul Local Iași are 27 de consilieri.

O parte dintre aceste hotărâri a stârnit controverse, așa cum au fost cele prin care au fost aprobate două Planuri Urbanistice Zonale pentru patronul Bună Ziua Iași, Ghiocel Asimionesei, condamnat în 2013 pentru șantaj de presă. Gazeta aceasta este susținătorul numărul 1 în Iași pentru Mihai Chirica. Primul proiect prevedea construirea unui imobil cu opt nivele pe doar 379 de metri pătrați, iar al doilea, ridicarea a două spații comerciale pe spațiul verde din fața unei policlinici din Iași.

Tot PSD, la propunerea primarului, a fost cel care a decis efectuarea unor schimburi de terenuri despre care presa locală a scris că erau în defavoarea patrimoniului public. Dacă PSD, prin consilierii săi, decidea retragerea unui astfel de proiect de pe ordinea de zi, acest lucru avea loc în virtutea majorității pe care o are în Consiliul Local. Și astfel de retrageri au avut loc, fără ca primarul să poată face ceva, deși el fusese cel care le pusese pe ordinea de zi.

Primarul: „Am rămas în continuare în echipă cu foștii mei coechipieri din PSD”

De altfel, Chirica a și recunoscut relațiile mai mult decât amicale pe care le are cu acești consileri locali după excluderea din PSD. ”Am rămas în continuare în echipă cu foștii mei coechipieri din PSD pe care eu i-am pus pe listă (în 2016, când conducea filiala PSD Iași n.r.), eu i-am promovat și la care țin. Cum să spun că nu țin dacă eu l-am pus pe pe mâna mea pe listă pe profesorul Boișteanu?

Cum să spun că profesorul Boișteanu nu e bun? Este foarte bun! Și ca dânsul sunt și ceilalți. Prin urmare, ei și-au văzut de drumul lor și au spus: Mihai e cu treaba lui, noi mergem pe proiectele orașului, așa cum am promis ieșenilor”, a declarat el, în septembrie 2019, la un interviu oferit cotidianului Bună Ziua Iași.

Troc cu pesediștii: autorizații, posturi și bani

Relația dintre cele două părți nu s-a bazat, însă, doar pe proiectele orașului promise ieșenilor de PSD, așa cum a susținut Chirica. Iată lista favorurilor primite de consilieri locali pesediști, contra voturilor, în perioada în care ”Chirica nu a mai avut nici o legătură cu PSD”:

  •  fiica lui Paul Boișteanu a fost angajată la o direcție subordonată Primăriei;
  •  Liviu Gavril, secretar la Federația de Minifotbal, a cerut și a primit 50.000 de lei pentru organizarea, la Iași, a unei competiții de minifotbal;
  •  Bogdan Crucianu a primit autorizație pentru supraetajarea unei clădiri și apoi a câștigat licitația pentru concesionarea unui teren al Primăriei, imobil situat în apropiere;
  •  tatălui Danielei Tăutu i s-a aprobat intrarea în legalitate a lucrărilor ridicate ilegal la o clădire din municipiu;
  •  Adrian Florin Boca, direct sau prin sora sa, a primit autorizații la foc automat pentru proiecte imobiliare de milioane de euro;
  •  Vlad Nedelcu a primit autorizații de construcții și i s-au concesionat parcele ale Primăriei din centrul orașului;
  •  Gabriel Surdu, liderul consilierilor pesediști: implicat în mai multe afaceri imobiliare, ridică o nouă vilă pe Aleea Sadoveanu. Proiectul a fost avizat în Comisia de Urbanism a Consiliului Local, din care Surdu face parte, deși nu a fost supus consultării publice și afișat pe site-ul Primăriei.

În plus, în timpul ședințelor de Consiliu Local, pesediștii l-au ridicat deseori în slăvi pe Chirica.

Iubire cu PSD, iar PNL călcat în picioare

Umilitor pentru PNL Iași, în contextul racolării lui Chirica, este faptul că, în tot timpul acestei coabitări dintre ”independentul” Chirica și PSD, liberalii locali au fost pur și simplu linșați de aceștia. Cei opt peneliști au fost în minoritate și, ori de câte ori au încercat să oprească mașina de vot pro-Chirica, au fost jigniți, ”preferați” fiind Răzvan Timofciuc și Etienne Ignat.

Iată ce spunea Chirica despre aceștia în septembrie 2019, atacul fiind suburban: ”(...) analfabeți, vorbește într-o altă limbă pe care nici el nu o înțelege (...) în fiecare ședință are câte un pachet de dume parcă ar fi fratele geamăn al lui Dăncilă, parcă sunt născuți amândoi din aceeași mamă. (...) că de fapt este un titlu de carte scrisă de un profesor ieșean care a fost și decanul Facultății de Filosofie: Mama proștilor rămâne mereu însărcinată. Da, sună a glumă, dar e o realitate care te doare. (...)

Câtă lipsă de bilă poți să ai pentru că sunt niște interese meschine ale liderului tău politic adică deputatul zero (deputatul PNL Marius Bodea n.r.) Noi avem câte două - trei nulități care bușesc proiecte importante pentru orașul nostru și va trebui să facem ceva. Recomandarea mea către partidele politice: un astfel de cetățean nu-ți poate contribui cu nimic la creșterea de vizibilitate a unui partid. Un câine care latră, o luăm așa din filosofia chineză, nu este folositor nici proprietarului, pentru că lătratul continuu devine obișnuință încât nu mai știi dacă acel câine își face treaba sau e nebun. Ei, trimițând doi căței care latră în permanență, nu mai e percepția în partid: Băi, ăștia fac treabă sau îs nebuni?”

Timofciuc a mai fost jignit grobian, în plenul Consiliul Local, și de viceprimarul PSD Gabriel Harabagiu, fără ca primarul să aibă vreo reacție: ”Acest agarici al Consiliului Local... Cu toții am avut la școală pămpălăul clasei. În Consiliul Local avem pămpălăul nostru, vă dați seama. Emană prostii în spațiul public”.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...