Tomac: PMP va propune Guvernului înființarea a circa 400 de noi secții de votare în diaspora

Tomac: PMP va propune Guvernului înființarea a circa 400 de noi secții de votare în diaspora

Partidul Mișcarea Populară va transmite premierului Dacian Cioloș o scrisoare oficială prin care propune înființarea a circa 400 de noi secții de votare în diaspora, în localități unde numărul românilor prezenți acolo este de minim 3.000, a anunțat luni președintele executiv al PMP, Eugen Tomac.

"Avem alegeri anul acesta și, pentru că anul trecut PSD și PNL au impus o lege fără o dezbatere, fără o consultare directă cu beneficiarii, fără o discuție deschisă în comisia de Cod electoral, ne-am trezit cu o lege care mai mult îngrădește dreptul la vot decât le permite cetățenilor români de peste hotare să voteze. (...) Prin urmare, noi vom trimite primului-ministru o scrisoare, în cursul zilei de astăzi, prin care vom preciza care sunt solicitările noastre legate de legislația electorală", a declarat Tomac într-o conferință de presă.

El a adăugat că PMP propune înființarea de noi secții de votare pentru românii din străinătate, în special acolo unde există comunități de minim 3.000 de români.

"În comparație cu alegerile din 2009 când au existat 55 de secții de votare și în comparație cu alegerile prezidențiale din 2014, când au existat 51 de secții de votare, dacă legea nu se modifică, practic românii nu vor avea unde să voteze la alegerile parlamentare din acest an. Motiv pentru care noi am elaborat o analiză foarte serioasă, în colaborare cu comunitățile românești din Europa, și vom veni cu o propunere concretă către Guvern. (...) La o primă evaluare putem să vă spunem că, în clipa de față, în Italia pot fi înființate 106 secții de vot în localități unde locuiesc comunități românești în mod compact, deci minim 3.000 de cetățeni români. În Spania îi vom propune premierului să înființeze 76 de secții, (...) ca în 64 de localități, orașe din Germania — stat care nu a permis până recent să se înființeze secții suplimentare de vot — să se înființeze secții de vot, pentru că avem în 64 de localități comunități numeroase de români care vor să voteze. Vom propune să se înființeze 40 de secții de vot în Republica Moldova, (...) în SUA să se înființeze suplimentar 35 de secții. (...) Credem că e foarte important să țină cont Guvernul de această evaluare pe care PMP a făcut-o în rândul comunităților românești și pentru a evita orice tensiune și orice problemă legată de îngrădirea dreptului la vot", a susținut Tomac.

În opinia sa, românii din străinătate nu s-au înregistrat în Registrul electoral "din două rațiuni": "Unu — pentru că mulți dintre ei au o relație rece cu autoritățile române. Doi — nu vor să-și lase datele, pentru că nici până la ora actuală nu s-a limpezit chestiunea legată de impozitul pe care trebuie să îl plătească suplimentar, cel de 200 de euro, introdus în noul Cod fiscal".

"Există o serie de rețineri care, din păcate, îi țin pe români neimplicați în acest proces, însă nici campania de promovare nu a fost suficient de convingătoare și de puternică, astfel încât să-i informeze corect pe români despre această modalitate de vot prin corespondență. Prin urmare, soluția rămâne tot secțiile înființate suplimentar pe lângă misiunile diplomatice pe care le avem. Sperăm ca Guvernul Cioloș să dea dovadă de mai multă deschidere decât Guvernul Ponta", a comentat Tomac.

Președintele executiv al PMP a precizat că, din evaluările făcute de până acum, numărul de secții de vot pe care autoritățile române ar trebui să le înființeze suplimentar pentru votul din diaspora se ridică la 373.

"Sunt convins că, după ce vom centraliza solicitările primite și din Portugalia și din Canada și din Australia, în mod sigur cifra va sări de 400 de secții de vot care trebuie înființate peste hotare", a susținut Tomac.

AGERPRES/(A — autor: Daniel Florea, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”