Top 10 cei mai importanți generali din istorie

Top 10 cei mai importanți generali din istorie

Matematicianul Ethan Arsht a aplicat principiile utilizate în analiza statistică a sporturilor asupra performanțelor celor mai mari generali ai istoriei. Acesta a luat în calcul numărul de victorii ale unui general, dar și condițiile în care aceștia au reușit să obțină victoria, relatează Business Insider .

Alexandru Cel Mare este unul din cei 10 cei mai buni generali din istorie. Foto Adevărul

Pentru a efectua aceste calcule, Arsht a utilizat informațiile de pe Wikipedia. Astfel el a colectat date despre 3.580 bătălii și 6.619 generali. Apoi a compilat liste de comandanți cheie, forțe totale și rezultatul. Forțele generalului au fost clasificate, iar avantajul sau dezavantajul său numeric au fost ponderate pentru a reflecta capacitatea tactică.

Folosindu-se de analiza statistică și diferite modele matematice, Ethan Arsht a obținut următoarea listă a celor mai buni generali din istorie.

Alexandru cel Mare

Alexandru cel Mare a fost un mare strateg și a avut doar nouă bătălii.

Acesta este clasat mult mai sus decât alți lideri cu un număr asemănător de bătălii, printre care se numără japonezul Tokugawa, mareșalul german Erwin Rommel și generalul confederat J.E.B. Stuart.

De remarcat este faptul că media bătăliilor câștigate ale lui Alexandru cel Mare este mai mare decât a oricui altcuiva de pe listă.

Georgy Jukov

Jukov are doar cu o bătălie mai mult decât Alexandru cel Mare. Scorul său este mult mai mare decât cel al generalilor Douglas MacArthur, Jubal Early și John Bell Hood.

Frederic cel Mare

S-a aflat la conducere timp de mai bine de 40 de ani și a comandat trupe în aproximativ 14 bătălii din întreaga Europă.

Media lui per bătălie a fost, de asemenea, mai mică decât cea a lui Alexandru cel Mare.

Ulysses S. Grant

Performanțele lui Grant, care a comandat armata Uniunii în 16 bătălii, i-au adus al șaptelea loc pe listă – și președinția SUA.

Cu toate că performanța sa pe câmpul de luptă este în mod clar mult mai bună decât cea a contemporanilor săi, trebuie remarcat faptul că rivalul său din Războiul Civil, Robert E. Lee, este mult sub el pe listă.

Hannibal Barca

Se crede că Hannibal Barca, capturat de Scipio Africanul, i-a oferit generalului roman propriul său sistem de clasare, după ce cei doi au început să vorbească.

Evaluarea lui personală nu era departe de adevăr. L-a enumerat pe Alexandru cel Mare și pe el însuși, ambii aflându-se în top zece.

Khalid Ibn al-Walid

Khalid Ibn al- Walid a fost un apropiat al profetului Mahomed și unul dintre cei mai capabili lideri militari ai Imperiului Islamic. În cele 14 bătălii, el a ieșit victorios în bătăliile împotriva Imperiului Bizantin, persanilor sasanizi și a ajutat la răspândirea islamului în Orientul Mijlociu. Comparativ cu alții care au purtat un număr similar de bătălii, scorul său îl eclipsează și pe cel obținut de Frederic cel Mare.

Takeda Shingen

Acesta a fost un lord feudal și unul dintre cei mai cunoscuți lideri militari din Japonia. Takeda Shingen, cunoscut și sub numele de Tigrul din Kai, a avut 18 bătălii purtate.

Arthur Wellesley, primul duce de Wellington

Arthur Wellesley a comandat trupe în 18 bătălii, scorul său de război fiind considerabil mai mare decât cel al lui Takeda Shingen.

Iulius Cezar

Calendar 10 ianuarie: 49 î Hr    Iulius Cezar a trecut Rubiconul, declanșând războiul civil împotriva lui Pompei jpeg

Iulius Cezar. Foto: Arhivă

Cezar nu s-a aflat la comandă în atâtea bătălii ca Shingen sau Ducele de Wellington, dar scorul său de război reflectă mult mai mult risc și perspicacitate în tacticile sale pe câmpul de luptă.

Dar, de asemenea, Cezar nu a putut depăși media lui Alexandru cel Mare.

Napoleon Bonaparte

napoleon bonaparte jpeg

Napoleon Bonaparte. Foto: Arhivă

Statisticile au indicat faptul că Bonaparte reușește să se detașeze față de cei peste 6.000 de generali luați în calcul. După cele 43 de bătălii în care a fost comandant, el are un scor de război de peste 16.

Astfel, Napoleon Bonaparte a fost cel mai mare general din toate timpurile.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”