Top 12 alimente la îndemână cu beneficii surprinzătoare pentru sănătate

Top 12 alimente la îndemână cu beneficii surprinzătoare pentru sănătate

Postările de pe rețelele sociale sugerează adesea că pentru a fi sănătos trebuie să cumperi doar produse ecologice. Dar există o mulțime de alimente de bază pe care probabil le aveți deja acasă și care au numeroase beneficii pentru sănătate, relatează CNET.

Alimentele care au numeroase beneficii pentru sănătate. Foto: Shutterstock

Iată câteva alimente oferă o mulțime de beneficii:

Pâine

Pâine

Pâinea albă poate crește nivelul zahărului din sânge. Foto Shutterstock (Arhivă)

Pâinea este un aliment de bază în majoritatea gospodăriilor. În timp ce pâinea albă poate crește nivelul zahărului din sânge, cea din cereale integrale are fibre și poate ajuta la gestionarea tensiunii arteriale, reducând riscul de diabet și boli de inimă, conform clinicii Mayo. Consumul de cereale integrale este asociat cu scăderea nivelului de colesterol și insulină.

Ovăz

Ovăz

Ovăzul are un conținut mare de fibre. Foto Arhivă

Conform Departamentului de Agricultură al SUA, ovăzul are un conținut mare de fibre , vitamine și minerale esențiale, precum B1, B3, B5, B6, acid folic și fier. Totodată, cel mai mare aport de cereale integrale a fost asociat cu un risc redus cu 21% a bolilor de inimă.

Cartofi dulci

Cartofi dulci

Betacarotenul este transformat în organism în vitamina A. Foto Arhivă

Cartofii dulci conțin fibre, vitamina C, potasiu și betacaroten. Aceștia pot fi prăjiți, fierți sau copți. Un cartof dulce mare conține 400% din aportul zilnic recomandat pentru vitamina A.

Betacarotenul este transformat în organism în vitamina A și are efecte benefice asupra ochilor, pielii și sistemului imunitar.

Paste

Paste

Unele tipuri de paste sunt bogate în acid folic, fier și vitamina B. Foto Shutterstock (Arhivă)

Unele tipuri de paste sunt lipsite de nutrienți. Totuși, cele mai multe sunt bogate în acid folic, fier și vitamina B. Pastele din cereale integrale sau pastele din legume sunt o alegere excelentă.

De asemenea, puteți alege și pastele din năut, care au devenit populare. Aceste paste sunt bogate în fibre și proteine și pot fi incluse în dieta vegană sau vegetariană.

Ouă

Ouă

Un ou mare conține circa 186 mg de colesterol. Foto: Shutterstock (Arhivă)

Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine, fier, seleniu, fosfor și vitaminele B2, B5 și B12. Acestea au căpătat o reputație proastă din pricina conținutului ridicat de colesterol. Un ou mare conține circa 186 mg de colesterol, ceea ce reprezintă puțin mai mult de jumătate din doza zilnică recomandată pentru persoanele sănătoase (300 mg). În pofida cantității de colesterol găsite în ouă, unele studii au indicat faptul că acesta nu pare să crească nivelul colesterolului din organism.

Iaurt

Iaurt

Iaurtul este o sursă excelentă de calciu, proteine și probiotice. Foto: Arhivă

Iaurtul este un aliment accesibil, ieftin și convenabil. Este o sursă excelentă de calciu, proteine și probiotice. Iaurtul poate avea diverse beneficii pentru sănătate. Acesta ajută la digestie și la gestionarea bolii intestinului iritabil.

Atunci când cumpărați iaurt este bine să optați pentru iaurt simplu sau grecesc, cu ingrediente simple, conform Facultății de Medicină Harvard.

Usturoi

Usturoi

Usturoiul te poate feri de răceală și gripă. Foto: Arhivă

Pe lângă faptul că îți face mâncarea foarte gustoasă, usturoiul are multe beneficii pentru sănătate. Acesta a fost asociat cu reducerea inflamației și a nivelului de colesterol. În plus, acesta a fost asociat cu scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge.

De asemenea, usturoiul te poate feri de răceală și gripă. Totuși, acesta poate provoca balonare dacă este consumat în cantități mari.

Ceai verde

Ceai verde

Ceaiul verde are multe beneficii pentru sănătate. Foto: Shutterstock (Arhivă)

Ceaiul verde este o sursă bogată de polifenoli, care pot reduce inflamația. De asemenea, ceaiul verde are multe beneficii pentru sănătate, precum reducerea nivelului de colesterol și susținerea sănătății inimii. Conform Institutului Național al Cancerului, consumul de ceai verde este asociat și cu reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer.

Fructe de pădure

Fructe de pădure

Consumul de fructe de pădure este asociat cu reducerea inflamației. Foto Shutterstock (Arhivă)

Fructele de pădure sunt bogate în vitaminele C și K, prebiotice, potasiu, fibre și antioxidanți. Consumul de fructe de pădure este asociat cu reducerea inflamației și poate reduce riscul de afecțiuni precum diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

Banane

Banane.

Bananele sunt o sursă excelentă de fibre. Foto: Arhivă

Bananele sunt o sursă excelentă de fibre, vitaminele B6 și C și de minerale, precum magneziu și potasiu. Conform Healthlines, bananele sunt o gustare excelentă înainte de antrenament.

Nuci

Nuci

Nucile pot ajuta la reglarea nivelului de colesterol. Foto Arhivă

Nucile pot ajuta la reglarea nivelului de colesterol. Totodată, nucile conțin minerale esențiale precum magneziu, cupru, fier, seleniu și zinc, toate având un rol crucial în creșterea și dezvoltarea adecvată a celulelor.

Ceapa

Ceapa

Ceapa este plină de vitamine, minerale și antioxidanți. Foto: Shutterstock (Arhivă)

Ceapa este plină de vitamine, minerale și antioxidanți care ajută la îmbunătățirea sănătății. Aceasta contribuie la îmbunătățirea sănătății inimii, reglarea nivelului de zahăr din sânge și reducerea inflamațiilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…