Tot mai mulţi soldaţi ruşi refuză să lupte în Ucraina/Priviți ce ștampilă li se aplică!

Tot mai mulţi soldaţi ruşi refuză să lupte în Ucraina/Priviți ce ștampilă li se aplică!

În Rusia, din ce în ce mai mulţi soldaţi ruşi sub contract refuză să lupte în Ucraina, sau dacă au luptat nu mai doresc să revină pe front, informează avocatul Pavel Cikov, fondatorul ONG-ului de asistenţă juridică Agora. Potrivit Radio Free Europe , Cikov a scris pe Telegram că peste 1.000 de militari şi trupe ale Gărzii Naţionale din cel puţin şapte regiuni au refuzat să meargă în Ucraina.

Ruslan Leviyev, fondatorul Conflict Intelligence Team, un ONG rus care monitorizează informaţiile din surse deschise despre armata rusă, afirmă că numărul real al acestor cazuri ar putea fi mult mai mare, iar refuzurile ar putea îngreuna grav eforturile Rusiei de a se regrupa şi de a-şi reînnoi operaţiunile militare în estul Ucrainei.

"Fenomenul refuzului devine sistemic. Astfel de soldaţi se regăsesc practic în fiecare unitate care s-a întors din Ucraina. Potrivit estimărilor noastre, între 20 şi 40% dintre militarii prin contract care s-au întors din Ucraina şi care sunt pregătiţi pentru a fi trimişi înapoi refuză să se întoarcă la luptă", a declarat Leviyev.

Leviyev a declarat că majoritatea acestor soldaţi nu sunt dezertori, dar ar putea avea ramificaţii legale pentru că refuză să se supună ordinelor. Pentru a-i condamna însă, procurorii trebuie să demonstreze că ordinul a fost legal şi că refuzul de a se supune a cauzat un "prejudiciu substanţial" armatei.

"Din cazurile pe care le-am văzut, ei sunt intimidaţi cu ameninţări de urmărire penală şi sunt lucraţi de procurorii militari. Dar până acum nimeni nu a fost urmărit penal, din câte am văzut", a spus el.

Avocaţii pentru drepturile omului afirmă că lipsa de voinţă a guvernului de a numi invazia Ucrainei un "război" sau de a declara război sau legea marţială ar putea oferi militarilor disidenţi o anumită protecţie împotriva celor mai grave consecinţe ale refuzului de a lupta.

"Cetăţenii au dreptul de a refuza să meargă într-un război străin şi să ucidă oameni. Şi au, de asemenea, dreptul de a nu participa la o 'operaţiune militară specială'. Prin definiţie, doar trupele forţelor speciale cu pregătire pentru astfel de operaţiuni sunt trimise în 'operaţiuni militare speciale'", a declarat avocatul Agora, Mihail Benyash, care oferă servicii juridice unor soldaţi care au refuzat.

Cu toate acestea, un număr necunoscut de soldaţi au fost concediaţi din serviciul militar pentru că au refuzat să lupte în Ucraina, a scris avocatul pentru drepturile omului Maxim Grebenyuk pe Telegram. El susţine că întrebarea "care sunt consecinţele refuzului de a servi în 'operaţiunea militară specială'", aşa cum Moscova insistă că invazia sa neprovocată din Ucraina să fie numită eufemistic, a devenit "cea mai frecventă întrebare" pe care a primit-o în ultimele săptămâni.

"Înclinat spre trădare, minciună şi înşelăciune. A refuzat să participe la operaţiunea militară specială pe teritoriul LNR, DNR şi al Ucrainei", este textul de pe ştampila cu aspect oficial ce apare pe carnetul de serviciu militar al unui soldat care a refuzat să lupte.

Grebenyuk a declarat că soldatul i-a spus că a fost înrolat şapte luni în Siria şi că i s-a acordat un "concediu de odihnă şi reabilitare", care a fost anulat atunci când i s-a ordonat să meargă în Ucraina.

Într-o postare pe Twitter, Leonid Volkov, un consilier de top al politicianului de opoziţie încarcerat Alexei Navalnîi, a scris: "Au pus să se facă o ştampilă? Asta înseamnă că este un fenomen de masă. Bun."

Potrivit sursei citate, o astfel de ştampilă în carnetul de serviciu militar ar putea îngreuna găsirea unui loc de muncă sau înscrierea în învăţământul superior pentru a unui militar.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...