Tragedii de altădată. Cum s-au sinucis din dragoste doi actori și un farmacist: „Nu pot trăi ca un om de nimica”

Tragedii de altădată. Cum s-au sinucis din dragoste doi actori și un farmacist: „Nu pot trăi ca un om de nimica”

Doi actori arădeni și un farmacist s-au sinucis în două luni de zile, din cauza problemelor în dragoste. Este vorba despre Nyilassi Mátyás, Mari Váray și amantul ei, farmacistul Monti.

Aradul în trecut FOTO Facebook Andrei Ando

Conform celor spune de doctorul în istorie, Andrei Ando, aceștia și-au pus capăt zilelor într-o succesiune de evenimente tragice care a șocat nu doar Aradul și Ungaria (din care făcea parte la vremea respectivă), ci și Regatul României, unde știrea a făcut ocolul presei.

În data de 9 noiembrie 1900, ziarul «Universul» transmitea informația despre moartea cunoscutului comic al trupei teatrale arădene, Nyilassi Mátyás , care și-a pus capăt zilelor și a lăsat și un bilet de adio laconic. Actorul, în vârstă de 38 de ani, s-a împușcat cu un revolver. A fost o sinucidere anunțată, pentru că Nyilassi a împrumutat arma și și-a anunțat gazda că urmează să își pună capăt zilelor”, spune Andrei Ando .

Actorul arădean era într-o relație de dragoste de aproximativ 10 ani cu o doamnă din înalta societate locală și, după tonul scrisorii sale de adio, se pare că și-ar fi dorit oficializarea, ca relația să nu mai fie clandestină, însă nu a găsit înțelegere. «Sunt un om care am sentimentul pudoare!. Nu pot trăi ca un om de nimica. Nu acuz însă pe nimeni. Matyi» - a lăsat scris în urma sa.

A făcut cinste cu bere

Ancheta a refăcut ultimele ore din viața artistului arădean. Cu o zi înaintea sinuciderii a făcut cinste cu bere servitorului teatrului, zicându-i în glumă: „Aceasta este ultima bere cu care fac cinste înainte de moartea mea!” Nyilassi avea să apară a doua zi în rolul lui Jupan, în «Voivodul Țiganilor».

În dimineața suicidului a împrumutat revolverul pantofarului său, zicându-i că se teme de o eventuală agresiune.

În seara fatidică a ajuns acasă în jurul orei 21 și i-a spus gazdei sale că plănuiește să își ia viața. «Astăzi mă voi împușca! Nu face asemenea prostii, îî răspunse gazda». În clipa următoare, Nyilassi își îndreptă revolverul spre frunte, trase și căzu la podea. Nu a murit pe loc, a agonizat cumplit încă jumătate de oră. Înmormântarea artistului sinucigaș a fost finanțată de compania de teatru din Arad, în ziua de 9 noiembrie 1900. Interesant lucru este că, nota ziarul „Universul” cu două luni mai devreme s-a întâmplat în trupa arădeană condusă de regizorul-manager Leszkay o dublă sinucidere. Frumoasa artistă Mari Váray s-a sinucis împreună cu amantul ei, farmacistul Monti, tot din cauze amoroase”, încheie doctorul în istorie Andrei Ando .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB