Transelectrica: Fluxurile mari de putere determinate de producția crescută de energie hidro, printre cauzele avariei din Vâlcea și Argeș

Transelectrica: Fluxurile mari de putere determinate de producția crescută de energie hidro, printre cauzele avariei din Vâlcea și Argeș

Avaria produsă miercuri la rețeaua de distribuție a energiei electrice din județele Argeș și Vâlcea a avut loc în condițiile apariției unor fluxuri de putere mari, atât în rețeaua de transport cât și în rețeaua de distribuție a energiei electrice, generate de o producție de energie crescută în centralele hidroelectrice de pe amenajările râurilor Olt Mijlociu, Argeș și Dâmbovița, ca urmare a unui nivel crescut de hidraulicitate.

* UPDATE Vâlcea: Pana de curent a fost remediată; aproximativ 150.000 de abonați au fost afectați

De asemenea, o altă cauză a fost retragerea din exploatare pentru lucrări accidentale a unei linii de înaltă tensiune din rețeaua de transport a energiei electrice, conform unui comunicat comun al Transelectrica și CEZ Distribuție.

"În aceste condiții, au declanșat o linie de 220 kV din rețeaua de transport a energiei electrice și unele linii de 110 kV din rețeaua de distribuție", explică reprezentanții Transelectrica.

Aceștia precizează că în perioada imediat următoare CEZ Distribuție și Transelectrica vor efectua o analiză comună a evenimentelor și a cauzelor care au condus la declanșările succesive din rețelele de transport și de distribuție pentru a se stabili măsurile care se impun pentru ca astfel de incidente să nu se mai repete.

Miercuri, în jurul orei 16,00, a avut loc un eveniment în rețeaua de alimentare cu energie electrică din zona județelor Vâlcea și Argeș care a condus la rămânerea fără alimentare cu energie electrică a consumatorilor din zonele de nord ale celor două județe, precum și a marilor consumatori industriali din municipiile Râmnicu Vâlcea, Curtea de Argeș și Câmpulung Muscel.

Valoarea totală a consumului nealimentat a fost de circa 170 MW. Totodată, a fost întreruptă o producție de circa 630 MW aferentă centralelor hidroelectrice de pe râurile Olt, Argeș și Dâmbovița, precum și CET Govora.

"Intervenția echipelor operative și a personalului de comandă operativă din cadrul centrelor de dispecer CEZ Distribuție și Transelectrica a fost promptă, pentru a restabili alimentarea stațiilor de transformare a energiei electrice din zonele afectate, astfel încât toți consumatorii să fie realimentați în timpul cel mai scurt", se mai menționează în comunicat.

Ministrul Energiei Victor Grigorescu a anunțat, joi, că așteaptă să vadă care au fost cauzele avariei produse în urmă cu o zi în sistemul energetic, urmând ca în funcție de rezultatul analizelor să se decidă dacă se impun sancțiuni.

"Așteptăm să vedem rapoartele de analiză, cauzele efective care au dus la această situație. (...) Pentru moment (...), prima noastră preocupare a fost să vedem că lucrurile sunt din nou funcționale, așteptăm să vedem analiza, să vedem exact ce s-a întâmplat, după care se vor lua măsurile în consecință", a declarat Victor Grigorescu.

Ministrul a ținut totodată să aprecieze modul în care Hidroelectrica a acționat pentru reechilibrarea Sistemului Energetic Național.

"Hidroelectrica, de exemplu, ieri și-a făcut treaba și a putut să mențină siguranța în exploatare a liniilor și să evităm până la urmă o situație mult mai complicată", a precizat Victor Grigorescu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”