Traseul libertății: au escaladat munții pentru a scăpa de naziști. Acum, strănepoții lor fac aceeași călătorie

Traseul libertății: au escaladat munții pentru a scăpa de naziști. Acum, strănepoții lor fac aceeași călătorie

Dincolo de creasta muntelui, dincolo de graniță, se afla pământul făgăduinței - Spania - o evadare, o a doua șansă, un viitor. În spatele lor era Franța ocupată de naziști, care însemna încarcerarea sau moartea sigură. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un traseu periculos prin munții Pirinei a oferit o cale de salvare pentru sute de mii de luptători ai rezistenței, civili, evrei, soldați aliați și prizonieri de război evadați pentru a fugi de urmăritorii naziști.

FOTO CNN/Marie Janiszewski

Pentru mulți, călătoria prin câmpuri stâncoase a fost ultima etapă a unei călătorii lungi și dificile prin Europa în timpul războiului, ascunzându-se de armata germană, de poliția secretă Gestapo și de forțele paramilitare SS, relatează CNN.

În această lună, traseul care începe din Munții Pirinei din Franța a fost din nou străbătut de pași, în timp ce 87 de persoane au urcat din Franța în Spania, inclusiv urmașii celor care au reușit să evadeze, au mers pentru a-și onora rudele.

Traseul Libertății este un „memorial pe jos” anual, după cum spune englezul Paul Williams, ghid montan și apărător al istoriei locale.

În comuniune cu trecutul

Recunoscută în mod oficial prin decret prezidențial francez în 1994 pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a debarcărilor din Ziua Z în Normandia, care au dat startul eliberării Franței, această excursie îi amintește pe cei care au fugit în Spania în timpul războiului.

Printre participanții la Traseul Libertății se numără Luke Janiszewski, un tânăr de 25 de ani din zona Baltimore.

„Nu aveam naziști pe urmele mele, nu m-am cățărat pentru viața mea”, a declarat el pentru CNN. Dar, adaugă el: „Am încercat de multe ori să mă gândesc «Wow, străbunicul meu a făcut asta cu X cantitate de mâncare», iar el era condus doar de genul «Trebuie să ajung în Spania neutră și să mă întorc în Anglia ca să pot face ceea ce trebuie să fac»”.

Locotenentul Richard Christenson, un pilot de B-17, a fost doborât deasupra nordului Franței și a fost dus pe deasupra Pirineilor în timp ce războiul era încă în desfășurare. Dar a reușit să se întoarcă acasă pentru a-și trăi restul zilelor alături de Ruth, soția sa.

Fiica sa Kathryn, în vârstă de 81 de ani, care a scris o carte despre evadarea sa, și nepoții Marie, 52 de ani, și Tim, 54 de ani, s-au alăturat strănepoților Luke și Jake pentru a merge pe jos în 2018, la cea de-a 25-a aniversare a Traseului Libertății.

„Nu am fost niciodată în Europa”, a spus Tim, adăugând că, în mod normal, nu ar fi venit aici doar pentru a vedea munții. „Dar pentru a reface pașii bunicului, într-o clipită”, a declarat el pentru CNN.

Această reîntâlnire cu trecutul a prins viață la o cină înainte de plimbare, unde familia Janiszewski a întâlnit descendenți ai familiei locale care l-a salvat pe locotenentul Christenson.

Stând la masă cu ei, Tim a reflectat asupra modului în care această dramă umană a avut loc pe fundalul rolului Americii în încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

„Am venit și am salvat Franța, iar bunicul tău sau străbunicul tău l-a salvat pe bunicul meu. Este doar această frumoasă rețea și conexiune care te face să te simți în uniune cu toată lumea”, a declarat Tim, care a mărturisit că nu și-a cunoscut niciodată străbunicul.

Un erou local

În fiecare an, în al doilea weekend din iulie, această plimbare își creează propriile amintiri. Anul acesta a fost dedicată, în special, lui Paul Broué, membru al rezistenței franceze și unul dintre fondatorii Asociației Freedom Trail.

Născut la 9 iulie 1923, el a reușit să fugă prin Pirinei în iulie 1944. Dacă nu ar fi decedat în 2020, anul acesta ar fi împlinit 100 de ani.

Broué a fost întruchiparea poveștilor locale din timpul războiului.

Aproximativ 50% dintre evadații britanici și americani au trecut prin această zonă de munte, potrivit lui Guy Seris, un colonel francez în retragere care este acum președintele FTA, care organizează această drumeție de patru zile.

Seris este, de asemenea, un om al locului, din Seix, un oraș de la poalele pădurilor luxuriante, care este primul punct de oprire pe traseu și unde primarul local găzduiește o cină pentru a marca ocazia.

„Orașul și locuitorii din Seix consideră că este o onoare, având în vedere rolul pe care comuna l-a jucat în timpul războiului”, a declarat Seris pentru CNN.

În acest an, în discursurile sale adresate participanților, el a subliniat că cei suficient de în vârstă, care au luptat în război „sau l-au trăit sau au auzit vorbindu-se despre el acasă”, au datoria de a le povesti generațiilor mai tinere despre el.

Aceste amintiri sunt cele pe care drumeții le poartă cu ei și în Spania, cele două țări fiind legate de aceste povești din timpul războiului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat