Trei morţi în Polonia în urma furtunilor violente care s-au abătut asupra Europei

Trei morţi în Polonia în urma furtunilor violente care s-au abătut asupra Europei

Cel puţin trei persoane au murit în urma furtunilor violente care s-au abătut joi asupra Europei, cu vânturi ce ating viteze de 180 de kilometri pe oră, provocând perturbări ale traficului, informează AFP.

În Polonia, vânturi care au avut viteze de 125 km/h au avariat grav aproximativ 500 de case, au smuls acoperişuri, au doborât sute de arbori şi au privat de electricitate 324.000 de gospodării din întreaga ţară.

Doi muncitori au murit şi alţi doi au fost răniţi când o furtună a doborât o macara pe un şantier din Cracovia.

Un alt bărbat a fost ucis de un copac care s-a prăbuşit peste automobilul său, în vestul ţării.

Republica Cehă a fost şi ea afectată, cu peste 300.000 de gospodării private de electricitate şi importante perturbări ale traficului, după ce numeroşi copaci s-au prăbuşit şi au blocat drumuri şi linii feroviare.

Cele mai violente vânturi, care au atins la rafală viteza de 181 de kilometri pe oră, au fost înregistrate pe Snezka, cel mai înalt munte de Cehia, situat în nordul ţării.

Trei copii răniţi au fost spitalizaţi după un accident rutier produs în sud-vestul ţării. Vântul a ridicat capota unei maşini şi a propulsat-o violent peste un alt vehicul.

De asemenea, furtunile au avariat sau au distrus acoperişurile unor clădiri în întreaga ţară.

Avioane blocate la sol

În Olanda, afectată de rafale de 100 km/h, un poliţist a fost rănit de acoperişul desprins de pe un centru comercial din Duiven, în apropiere de Arnhem, a precizat radioul public NOS.

Pompierii olandezi au extras două persoane dintr-un automobil, în care au rămas blocate după prăbuşirea unui copac în oraşul Maasluis din sudul ţării.

Aeroportul Schiphol din Amsterdam a semnalat întârzieri ale curselor de până la 45 de minute, în timp ce anumite servicii feroviare au fost anulate.

În Germania, anumite şcoli au fost închise în mai multe landuri, iar Poliţia i-a avertizat pe rezidenţi împotriva deplasărilor prin parcuri şi păduri, inclusiv în cele din Berlin şi Hamburg.

În momentul culminant al furtunii, vânturi cu viteza de 151 km/h au fost înregistrate miercuri pe Brocken, cel mai înalt vârf al masivului muntos Harz, situat în nordul ţării.

Niciun tren pe distanţă lungă nu a circulat joi dimineaţă în jumătatea nordică a Germaniei, inclusiv la Hamburg şi Berlin, a anunţat operatorul feroviar Deutsche Bahn.

Cod roşu

Anulări şi întârzieri sunt prevăzute şi în traficul regional.

Compania aeriană Lufthansa a anulat 20 de zboruri, afectând legăturile spre Berlin, Hamburg şi Munchen cu plecări din Frankfurt am Mein, cel mai mare aeroport german.

În Marea Britanie, furtuna Dudley a provocat perturbări ale transporturilor miercuri, deşi nivelul pagubelor materiale nu a fost unul extins.

Joi, serviciul meteorologic britanic a emis un rar "cod roşu" din cauza furtunii Eunice, ale cărei rafale ating 160 de kilometri pe oră şi care pot să pună în pericol vieţile omeneşti.

Furtuna Eunice traversează în aceste ore Oceanul Atlantic şi ar putea să provoace "perturbări importante şi condiţii periculoase din cauza vânturilor extrem de puternice" atunci când va atinge uscatul vineri, a anunţat Met Office.

Biroul de meteorologie din Irlanda a emis la rândul său un cod roşu pentru furtuna Eunice, avertizându-i pe rezidenţi în legătură cu "vânturi violente şi distrugătoare", precum şi cu riscul de inundaţii în regiunile costiere.

Furtuni violente sunt aşteptate şi în alte ţări europene în următoarele zile. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...