Trei personaje și o poveste sulfuroasă...

Trei personaje și o poveste sulfuroasă...

Cătălin Hideg, omul de afaceri care a făcut denunțul împotriva foștilor generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, a susținut, joi, într-o intervenție la Antena 3, că aceștia i-ar fi cerut - prin intermediul avocatului Doru Trăilă - 600.000 de euro plus TVA pentru a-i „garanta” o condamnare cu suspendare în dosarul în care era acuzat de fraudă cu fonduri europene. După plata unei tranșe de 100.000 de euro, cei doi ar fi început să-l amenințe pe Hideg să plătească restul sumei contractuale. Omul de afaceri spune însă că nu are nicio davadă și că nici nu este sigur că banii ar fi ajuns la Coldea.

Dumitru Drumbrava, Catalin Hideg si Florian ColdeaFoto: Colaj foto

Cătălin Hideg, patronul firmei Sanimed International, a fost pus pus sub acuzare într-un dosar de fraudă cu fonduri europene, dosar instrumentat de către Parchetul European (EPPO), condus de către Laura Codruța Kovesi. „În doi ani de zile, cât am stat în control judiciar în România, cred că au venit peste 100 de persoane care mi-au spus că numai domnul Coldea îmi poate rezolva problema”, a susținut Hideg, la Antena 3 .

„Ordin de la domnii generali”

El a susținut, joi, la Antena 3, că a vorbit cu mai multe persoane până să-i fie recomandat să-l ia pe Doru Trăilă ca avocat: „Dan Tocaci a vorbit cu Bogdan Neidoni, Bogdan Neidoni cu domnul Coldea, domnul Coldea a vorbit cu domnul Dumbravă. Dumbravă m-a primit la birou pentru a discuta despre această situație, mi-a explicat care sunt condițiile de optimizare a acestei situații. După care mi l-a recomandat pe domnul Trăilă”.

Într-o primă fază, Trăilă ar fi cerut încheierea unui contract de reprezentare în instanță de 700.000 de euro plus TVA. „Mi-a spus că așa a primit ordin de la domnii generali”, a afirmat Hideg. Cum acesta a spus că nu-și poate permite să plătească un onorariu de peste 500.000 de euro, la final s-ar fi convenit asupra sumei de 600.000 de euro plus TVA, în schimbul căreia a primit garanții că va scăpa doar cu o condamnare cu suspendare.

„Când am încheiat contractul, mi-au spus că dacă lucrurile decurg bine la instanța de fond și judecătorul, care era un fost student al domnului Trăilă, va da o rezoluție pozitivă, la Curtea de Apel va fi mai simplu și că vom scădea acești ani”, a spus Hideg.

El spune că ar fi plătit o primă tranșă de 100.000 de euro, după care ar fi apărut presiuni să plătească restanțele, plus anumite servicii. „M-au amenințat că o să-mi explodeze o bombă în față, că nu știu cu cine mă pun, că ei conduc România (...) Ei dădeau foc firmei și tot ei o stingeau dacă le acceptai condițiile”, a afirmat Cătălin Hideg.

Omul de afaceri mai susține că din cauza presiunilor a ajuns să facă denunțul la DNA, dar nu are probe pentru cele afirmate, acest lucru căzând în sarcina procurorilor anticorupție. De asemenea, Hideg a spus că nu poate fi sigur că banii pe care i-a dat au ajuns la Florian Coldea.

„Eu ceea ce sper este următorul lucru: ca acești oameni să nu mai poată niciodată să facă imixtiuni în justiție, să nu mai amenințe procurori și judecători, să nu mai șantajeze, să dea soluțiile pe care unii sau alții le voiau”, a conchis Cătălin Hideg.

Într-un interviu acordat recent Ancăi Alexandrescu de la Realitatea Plus, omul de afaceri Cătălin Hideg a susținut că Florian Coldea și Dumitru Dumbravă i-ar fi cerut 720.000 de euro, pentru „optimizarea” dosarului său de corupție aflat în instanță.

Generalii Coldea și Dumbravă, audiați la DNA

Fostul șef al SRI Florian Coldea și fostul general SRI Dumitru Dumbravă, autorul sintagmei „câmpul tactic” din justiție, au fost chemați la DNA, joi, într-un dosar de trafic de influență, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare.

Conform unor surse judiciare citate de G4 Media, care a publicat inițial informația, Coldea, Dumbravă și avocatul Doru Trăilă - care a ajuns și el joi la DNA -, ar fi suspecți într-un dosar de trafic de influență în instanțe și spălare de bani. Cei trei au fost chemați la audieri ca urmare a unei plângeri depuse de omul de afaceri Cătălin Hideg,

Mai exact, casa de avocatură a lui Doru Trăilă, pentru care oferă servicii de consultanță firmele lui Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, a încheiat un contract de 600.000 de euro cu Hideg pentru reprezentarea în instanță. Din acești 600.000 de euro, Hideg a plătit efectiv 100.000 de euro.

Omul de afaceri Cătălin Hideg şi firma acestuia, Sanimed Internaţional, au fost trimişi în judecată de Parchetul European, în octombrie 2022, într-un dosar de fraudă cu fonduri europene, prejudiciul fiind estimat la 3 milioane de euro.

„Pentru a câştiga o licitaţie pentru RECUMED, un proiect finanţat de Uniunea Europeană pentru crearea unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale şi reconstrucţiei biologice, omul de afaceri a prezentat mai multe declaraţii şi documente false şi inexacte. Acestea se refereau la procedura de atribuire a contractului de furnizare de echipamente medicale şi la lucrările de construcţie necesare pentru realizarea proiectului. Ulterior, acesta a reuşit să primească, între 2018 şi 2020, subvenţii nerambursabile în valoare de peste 3 milioane de euro”, anunţa atunci EPPO.

În acest dosar, Hideg a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, în februarie anul acesta. Faptele pentru care a fost condamnat sunt: folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, cu consecinţe deosebit de grave şi pentru infracțiunea de spălare a banilor.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Se confirmă, Donald Trump este al 47-lea președinte al Statelor Unite

2 „Va fi un război crâncen”. Predicția terifiantă făcută de Armand Goșu, care privește și România, despre reînscăunarea lui Trump

3 O informație apărută în presa din Austria despre intrarea României în Schengen terestru

4 Trump, imaginea zilei...

5 Sexul oral, vinovat de creșterea numărului cazurilor unui tip de cancer. Care este explicația