Trei români, în clasamentul celor 40 de europarlamentari care merită urmăriți în 2017 (presă)

Trei români, în clasamentul celor 40 de europarlamentari care merită urmăriți în 2017 (presă)

Trei români figurează într-un clasament al europarlamentarilor a căror activitate merită urmărită în anul 2017, top realizat anual de publicația Politico, în condițiile în care în 2016 în ierarhia celor mai importanți 40 de legiuitori europeni se regăsea un singur român.

Cel mai bine plasat dintre români este social-democratul Sorin Moisă, care ocupă poziția 31. Un alt social-democrat, Victor Boștinaru, este pe locul 33, în timp ce Adina Vălean, reprezentantă a grupului popularilor europeni (PPE), ocupă locul 35.

Germania are cei mai mulți reprezentanți (11) în clasamentul de 40 de poziții, fiind urmată de Franța (6 reprezentanți) și de România, Olanda și Spania, care au câte trei europarlamentari. Alte opt țări se află pe următoarele locuri, cu unul sau doi europarlamentari.

Despre Sorin Moisă, singurul român care a figurat în ierarhia din 2016, Politico notează că a jucat un rol extrem de important în finalizarea acordului CETA.

"Unii ar spune că Moisă a avut o contribuție mai importantă chiar decât cea a comisarului european Cecilia Malmstrom. A fost stânca schimbului economic liber într-un grup socialist divizat", se arată în articol.

Victor Boștinaru este prezentat drept "un socialist dedicat" care a menținut linia partidului în dezbaterea care a avut loc în Parlamentul European cu privire la protestele anti-corupție care au avut loc în România.

Deținător al funcției de vicepreședinte al grupului socialiștilor și democraților din PE, Boștinaru are drept interes-cheie relațiile israelo-palestiniene, potrivit Politico.

Adina Vălean este noul președinte al influentei Comisii pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranța Alimentară.

Politico notează că Vălean "nu este foarte cunoscută în țara natală, dar a avansat de la o etapă politică la alta în Parlamentul European" și o prezintă drept "o liberală devotată".

Lista celor mai de viitor 40 de europarlamentari nu este, potrivit Politico, o ierarhie a celor mai ample CV-uri sau a celor mai răsunătoare nume, ci o evaluare în funcție de rezultatele individuale și de prioritățile legislative.

Pe primele trei locuri ale clasamentului din acest an se situează liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, președintele PE, Antonio Tajani, și liberalul Guy Verhofstadt.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiriac ar fi bolnav grav!

2 Dur articol! Așa este, domnule președinte?

3 „Aș vrea să îi spun că o consider o imbecilă”

4 Dacă textul ăsta era un sex anal, „Superman” mergea crăcănat o săptămână!

5 CULISE Tabăra Cîțu și-a împărțit funcțiile / Gorghiu urmează să devină al doilea om în stat!