Trei state din Balcani iau în calcul să nu se prezinte la summitul UE: Care este motivul

Trei state din Balcani iau în calcul să nu se prezinte la summitul UE: Care este motivul

Perspectivele privind aderarea statelor din Balcanii de Vest în blocul comunitar sunt pe agenda următorului summit UE, pe lângă acordarea statutului de state candidate pentru Ucraina şi Republica Moldova. Dar Sofia blochează deocamdată lansarea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania din cauza unor chestiuni istorice, lingvistice şi de identitate naţională, ceea ce provoacă nemulţumiri.

Preşedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, a declarat marţi seară pentru TV24 că i-a recomandat premierului Dimitar Kovacevski să nu se prezinte la summitul de la Bruxelles.

„Este inacceptabil că problemele istorice şi disputele lingvistice să fie incluse în cadrul de negocieri cu UE”, şi-a explicat el poziţia, potrivit DPA.

Premierul Albaniei, Edi Rama, a fost şi mai direct decât preşedintele nord-macedonean, remarcă DPA.

„Întreaga Uniune răpită de Bulgaria nu este un spectacol bun de urmărit! Ce să fac acolo?”, a scris premierul albanez pe contul său de Twitter.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucici ia la rândul său în considerare să se alăture refuzului Macedoniei de Nord şi Albaniei de a nu participa summitul UE, scrie DPA.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria