Trei state din Balcani iau în calcul să nu se prezinte la summitul UE: Care este motivul

Trei state din Balcani iau în calcul să nu se prezinte la summitul UE: Care este motivul

Perspectivele privind aderarea statelor din Balcanii de Vest în blocul comunitar sunt pe agenda următorului summit UE, pe lângă acordarea statutului de state candidate pentru Ucraina şi Republica Moldova. Dar Sofia blochează deocamdată lansarea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania din cauza unor chestiuni istorice, lingvistice şi de identitate naţională, ceea ce provoacă nemulţumiri.

Preşedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, a declarat marţi seară pentru TV24 că i-a recomandat premierului Dimitar Kovacevski să nu se prezinte la summitul de la Bruxelles.

„Este inacceptabil că problemele istorice şi disputele lingvistice să fie incluse în cadrul de negocieri cu UE”, şi-a explicat el poziţia, potrivit DPA.

Premierul Albaniei, Edi Rama, a fost şi mai direct decât preşedintele nord-macedonean, remarcă DPA.

„Întreaga Uniune răpită de Bulgaria nu este un spectacol bun de urmărit! Ce să fac acolo?”, a scris premierul albanez pe contul său de Twitter.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucici ia la rândul său în considerare să se alăture refuzului Macedoniei de Nord şi Albaniei de a nu participa summitul UE, scrie DPA.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

4 Ucraina pregătește contraatacul! / „Urechile rușilor se deschid doar atunci când o bâtă militară gigantică le lovește capul”

5 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori