Trezoreria SUA a notificat în scris Raiffeisen că ar putea să nu mai aibă acces la sistemul financiar american din cauza afacerilor cu Rusia

Trezoreria SUA a notificat în scris Raiffeisen că ar putea să nu mai aibă acces la sistemul financiar american din cauza afacerilor cu Rusia

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International a fost avertizat în scris de Trezoreria SUA că accesul său la sistemul financiar american ar putea fi oprit din cauza afacerilor cu Rusia, a dezvăluit pentru Reuters o sursă care a avut acces la corespondenţa băncii austriece, transmite Agerpres.

Potrivit acestei surse, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, în data de 6 mai, secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, a trimis o scrisoare către Raiffeisen Bank International în care şi-a exprimat îngrijorările cu privire la expansiunea băncii austriece în Rusia precum şi cu privire la o tranzacţie cu o valoare de 1,5 miliarde de dolari cu un oligarh rus vizat de sancţiunile americane, tranzacţie la care RBI a renunţat între timp.

Chiar dacă tranzacţia care avea legătură cu Oleg Deripaska a fost abandonată de Raiffeisen la câteva zile după primirea scrisorii, sursa citată de Reuters susţine că îngrijorările Trezoreriei SUA privind afacerile Raiffeisen din Rusia persistă.

Acesta este cel mai grav avertisment primit până acum de RBI, cea mai mare bancă occidentală care activează încă pe piaţa rusească, şi vine după mai multe luni de presiuni venite de la Washington, care analizează de mai mult de un an afacerile derulate de banca austriacă în Rusia.

Un purtător de cuvânt de la Raiffeisen a precizat că banca a renunţat la tranzacţia care viza pachetul de acţiuni la compania de construcţii Strabag şi nu a intrat în niciun fel de astfel de tranzacţii. Purtătorul de cuvânt a adăugat că RBI şi-a „redus în mod semnificativ” activităţile din Rusia şi a luat măsuri pentru a reduce riscurile care decurg de pe urma sancţiunilor. „RBI va continua să facă paşi spre separarea de subsidiara rusească”, a informat purtătorul de cuvânt.

Cu toate acestea, sursa citată de Reuters a dezvăluit că, în scrisoarea sa, Adeyemo, al doilea oficial din ierarhia Trezoreriei SUA, susţine că expansiunea Raiffeisen ar contrazice asigurările date chiar de RBI Trezoreriei americane conform cărora încearcă să îşi reducă operaţiunile din Rusia. În plus, Adeyemo a avertizat că acţiunile RBI agravează riscul ca Trezoreria americană să ia măsuri pentru a-i restricţiona accesul la sistemul financiar american, având în vedere îngrijorările potrivit cărora comportamentul băncii austriece reprezintă un risc la adresa securităţii naţionale a SUA.

Raiffeisen Bank International (RBI) acoperă 12 pieţe din regiune. Aproape 45.000 de angajaţi deservesc 18,6 milioane de clienţi prin aproximativ 1.500 de puncte de lucru, majoritatea fiind situate în Europa Centrală şi de Est. Acţiunile RBI sunt listate la Bursa din Viena.


Citește și:

populare
astăzi

1 Mutarea inteligentă a României prin care să obțină totul donând Patriot Ucrainei. Expert: „Ar fi ca un CASCO față de un RCA”

2 Așa o fi?

3 VIDEO Priviți ce face acest soldat ucrainean! / O nouă scenă de film american pe frontul din Ucraina

4 Fără precedent / Un fost oficial al serviciilor de informații militare americane spune că a demisionat din cauza războiului din Gaza

5 VIDEO Imagini greu de privit din Delta Dunării, unde bărci de mare viteză au intrat într-o colonie de pelicani