Trump anunţă că Serbia şi Kosovo au ajuns la un acord asupra unei ''normalizări economice''

Trump anunţă că Serbia şi Kosovo au ajuns la un acord asupra unei ''normalizări economice''

Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri că Serbia şi Kosovo au ajuns la un acord asupra unei "normalizări economice" la capătul a două zile de discuţii la Casa Albă, informează AFP şi Reuters.

"Serbia şi Kosovo s-au angajat în favoarea unei normalizări economice", a declarat Trump din Biroul Oval, alături de preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi premierul kosovar Avdullah Hoti.

"Prin concentrarea pe crearea de locuri de muncă şi pe creşterea economică, cele două ţări au putut să ajungă la un progres major", a adăugat preşedintele american, fără alte precizări asupra dimensiunii exacte a acordului.

"Economia poate aduce împreună popoarele", a mai spus liderul de la Casa Albă, precizând că este vorba de un moment istoric.

Belgradul refuză să recunoască independenţa proclamată în 2008 de Kosovo după războiul de la sfârşitul anilor 1990, care a făcut 13.000 de morţi. Serbia este susţinută de aliaţi ca Rusia şi China, în timp ce SUA se numără printre ţările care au recunoscut imediat noul stat kosovar.

Vucic le-a declarat jurnaliştilor că există în continuare multe divergenţe între Serbia şi Kosovo, dar că acordul de vineri reprezintă un uriaş pas înainte. El a mai spus că Trump a făcut "o treabă excelentă" şi l-a invitat în Serbia.

În ceea ce îl priveşte, Hoti a afirmat că înţelegerea ar trebui să ducă la o recunoaştere reciprocă între cele două ţări.

Anunţul vine după două zile de discuţii la nivel înalt între preşedintele sârb, premierul kosovar şi consilieri ai lui Trump.

Consilierul de securitate naţională de la Casa Albă, Robert O'Brien, care a participat la întâlniri, a spus că acordul pentru extinderea legăturilor economice ar putea deschide calea pentru soluţii politice în viitor.

Un oficial de top al UE a declarat luni că negocierile mediate de blocul comunitar, care s-au întrerupt în 2018, dar care au fost reluate în iulie, ar putea duce la un acord în câteva luni.

Discuţiile de la Casa Albă erau programate anterior pentru luna iunie, dar au fost amânate după ce preşedintele kosovar Hashim Thaci a fost inculpat pentru presupuse crime de război comise în timpul revoltei de gherilă din 1998-1999 împotriva controlului sârb. El a negat acuzaţiile.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, „dihăniile” HIMARS au început să „lucreze” asupra armatei ruse!

2 VIDEO Un soldat rus, lovit de o grenadă în timp ce îşi făcea nevoile

3 Serviciu secret / Putin nu mai are viață lungă

4 Cât de aproape e criza economică. Un expert explică ce-i aşteaptă pe români şi cum a scăpat inflaţia de sub control

5 VIDEO Rachetele HIMARS primite de Ucraina din SUA au distrus posturile de comandă rusești din Donbas