Trump insistă asupra unei întrebări polemice privind naţionalitatea la recensământ

Trump insistă asupra unei întrebări polemice privind naţionalitatea la recensământ

Donald Trump intenţiona vineri să impună prin decret o întrebare controversată privind naţionalitatea la viitorul recensământ din SUA pentru a ocoli o decizie a Curţii supreme de a bloca acest plan care, susţin criticii iniţiativei, riscă să falsifice rezultatele descurajându-i pe imigranţi să răspundă la chestionar, relatează AFP.

Departamentul Justiţiei a anunţat la rândul său că intenţionează să prezinte noi justificări juridice pentru a putea introduce de acum înainte faimoasa întrebare locuitorilor care răspund la recensământul din 2020: "Aveţi cetăţenia americană?".

Timpul presează, pentru că milioane de formulare sunt pe cale să fie tipărite şi mizele sunt imense: recensământul condiţionează alocarea a 675 de miliarde de dolari în subvenţii federale şi determină numărul de locuri alocat fiecărui stat american în Camera Reprezentanţilor, în funcţie de populaţie.

Adăugarea unei întrebări privind naţionalitatea, la care s-a renunţat în urmă cu peste 60 de ani, ar putea determina între 1,6 şi 6,5 milioane de imigranţi să se abţină să participe sau să mintă în răspunsurile date, de teamă, în special în cazul imigranţilor ilegali, să nu fie reperaţi, potrivit experţilor biroului de recensământ.

Curtea supremă a blocat săptămâna trecută adăugarea acestei întrebări, întrucât a considerat "artificiale" justificările furnizate de administraţia Trump.

Preşedintele american a evocat atunci o posibilă amânare a tipăririi formularelor care urmează să fie folosite la recensământ - care trebuie să aibă loc o dată la zece ani potrivit Constituţiei - până când vor putea fi furnizate noi argumente Curţii.

Apoi guvernul a anunţat marţi că va renunţa în cele din urmă să adauge această întrebare. Donald Trump a criticat atunci decizia propriului guvern.

Vineri, el a fost întrebat de jurnalişti dacă intenţionează să emită un decret prezidenţial pentru a contracara decizia Curţii supreme. "Ne gândim. Avem patru sau cinci moduri în care putem face acest lucru", a declarat el presei la Casa Albă.

Avocaţi ai Departamentului Justiţiei au precizat mai târziu în documente interne că încearcă o nouă argumentaţie juridică care să justifice adăugarea întrebării, care ar putea să fie acceptată de această dată de Curtea supremă.

Orice nouă iniţiativă a administraţiei Trump de a include această întrebare va fi fără nicio îndoială contestată în instanţă de opozanţii săi, notează AFP.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu