Trump nu mai este prieten cu Netanyahu, magnatul îi reproşează lipsa de loialitate pentru că l-a felicitat pe Biden

Trump nu mai este prieten cu Netanyahu, magnatul îi reproşează lipsa de loialitate pentru că l-a felicitat pe Biden

Ex-preşedintele american Donald Trump nu mai este prieten cu fostul prim-ministru israelian Benjamin Netanyahu, pe care îl acuză că a dat dovadă de lipsă de loialitate atunci când l-a felicitat pe Joe Biden pentru victoria electorală anul trecut, notează AFP.

Declaraţiile magnatului american au fost relatate vineri pe site-ul de informaţii Axios de jurnalistul israelian Barak Ravid, care l-a intervievat pentru o carte despre relaţiile israeliano-americane în mandatul lui Trump.

'Donald Trump şi Benjamin Netanyahu erau aliaţi politici foarte apropiaţi în cei patru ani în care mandatele lor s-au suprapus, cel puţin în public', scrie Barak Ravit, care adaugă: 'S-a terminat'.

Jurnalistul precizează că s-a întâlnit cu Donald Trump de două ori pentru cartea sa 'Pacea lui Trump: Acordurile Abraham şi reconfigurarea Orientului Mijlociu'. De ambele dăţi, fostul preşedinte american, care nu şi-a recunoscut niciodată înfrângerea electorală, l-a criticat cu tărie pe Netanyahu, acum şef al opoziţiei în Israel.

'Îmi plăcea Bibi. Încă îmi place Bibi. Dar îmi place şi loialitatea. Prima persoană care l-a felicitat pe Biden a fost Bibi. Şi nu doar că l-a felicitat, dar a făcut-o printr-un video', a afirmat Trump în aprilie. 'A fost unul dintre primii. Nu i-am mai vorbit de atunci. Să-l ia naiba!', a adăugat el.

Donald Trump a fost de părere că a făcut mai multe pentru Israel şi pentru Netanyahu decât oricare alt preşedinte american. El a citat retragerea Statelor Unite din acordul din 2015 privind programul nuclear iranian, mutarea ambasadei americane la Ierusalim, menţinerea de forţe americane în regiune şi recunoaşterea de către SUA a suveranităţii Israelului asupra Înălţimilor Golan.

Jurnalistul israelian a vorbit din nou cu fostul preşedinte american în iulie, când Netanyahu a fost înlăturat de la putere după 12 ani. 'Îmi plăcea de el, dar era acolo de multă vreme', a spus atunci Trump.

Netanyahu a reacţionat printr-un comunicat către Axios. 'Apreciez mult importanta contribuţie a preşedintelui Trump pentru Israel şi securitatea sa', a transmis fostul prim-ministru. 'Înţeleg de asemenea importanţa alianţei solide între Israel şi Statele Unite şi, de aceea, era important pentru mine să-l felicit pe preşedintele ales', a completat Netanyahu.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...