Trump reafirmă că este pregătit 'să rezolve problema' nord-coreeană fără ajutorul Chinei

Trump reafirmă că este pregătit 'să rezolve problema' nord-coreeană fără ajutorul Chinei

Președintele american Donald Trump a reafirmat marți că este pregătit 'să rezolve problema' nord-coreeană fără ajutorul Chinei, în contextul în care un port-avion american se îndreaptă spre Peninsula Coreeană, stârnind furia Phenianului, transmite AFP.

"Coreea de Nord caută probleme. Dacă China se va decide să ajute, ar fi formidabil. Dacă nu, vom rezolva problema fără ei! SUA", a scris Trump pe contul său personal de Twitter, la câteva zile după un summit cu omologul său chinez Xi Jinping.

Președintele american pare de asemenea să condiționeze negocierile comerciale între primele două puteri economice mondiale de chestiunea nord-coreeană: "I-am explicat președintelui chinez că un acord comercial cu SUA ar fi mai bun pentru ei dacă ar rezolva problema nord-coreeană!".

Washingtonul a anunțat în week-end că portavionul USS Carl Vinson și navele sale de escortă se îndreaptă spre Peninsula Coreeană, deși inițial trebuiau să ajungă în Australia. Coreea de Nord a denunțat această desfășurare, spunând că este 'lipsită de rațiune' și declarându-se pregătită de 'război', într-un moment în care tensiunile sunt tot mai mari în regiune.

Donald Trump l-a primit joi și vineri pe Xi Kinping la reședința sa privată din Florida pentru o primă întâlnire plasată sub semnul cordialității. Încă dinainte de acest summit, Trump a anunțat, într-un interviu la 2 aprilie pentru Financial Times, că este pregătit 'să rezolve' singur problema nord-coreeană în cazul în care China ar tergiversa prea mult timp chestiunea.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat din nou vineri că SUA sunt pregătite "să acționeze singure dacă China nu este capabilă să se coordoneze cu noi".

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cu ăștia vrea Rusia să cucerească Ucraina?

2 VIDEO „Cernobîlul zburător”, gata de lansare / Putin va fi ucis de generali dacă dă ordinul

3 ULTIMA ORĂ Doi bătrâni din București, de 90 și 89 de ani, soț și soție, s-au aruncat de la etajul 7 al blocului în care locuiau

4 I-a condamnat la moarte / Putin a refuzat cererea comandanților ruși de retragere din orașul Herson, într-un mod ordonat, pentru salvarea vieților solda…

5 Cum au descoperit serviciile secrete „cârtița” rușilor din guvernul Ucrainei