Trump salută în schimbul de prizonieri între Rusia şi Ucraina un posibil 'prim pas uriaş spre pace'

Trump salută în schimbul de prizonieri între Rusia şi Ucraina un posibil 'prim pas uriaş spre pace'

Preşedintele american Donald Trump a salutat sâmbătă, pe Twitter, schimbul de prizonieri efectuat între Rusia şi Ucraina, văzând în el 'poate primul pas uriaş spre pace', după cinci ani de conflict, transmit AFP şi Reuters.

'O veste foarte bună, poate un prim pas uriaş spre pace', a transmis preşedintele SUA despre îndelung aşteptatul schimb de prizonieri, ce ar putea anunţa un dezgheţ în relaţiile între Moscova şi Kiev, grav deteriorate după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 de către Rusia.

La rândul său, emisarul special american pentru Ucraina, Kurt Volker, s-a declarat 'foarte mulţumit să-i vadă pe marinarii ucraineni întorcându-se acasă şi schimbul de prizonieri Ucraina-Rusia'.

'Sper că aceasta va contribui la o nouă dinamică pentru alte schimburi de prizonieri, o încetare a focului reînnoită şi progrese în punerea integrală în aplicare a acordurilor de la Minsk', semnate în 2015, dar a căror componentă politică a rămas literă moartă, a adăugat emisarul american pe Twitter.

'Suntem încurajaţi de semnele unui dialog mai solid între Rusia şi Ucraina', a declarat pentru AFP un responsabil din Departamentul de Stat, potrivit căruia SUA 'susţin eforturile' noului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski în favoarea unei 'soluţii diplomatice'.

'Chemăm Rusia să-i elibereze imediat pe toţi ceilalţi ucraineni, inclusiv pe membrii comunităţii tătare din Crimeea, care rămân închişi pe nedrept', a notat el.

'Continuăm să îndemnăm Rusia să-şi onoreze angajamentele din cadrul acordurilor de la Minsk şi să predea Ucrainei controlul Crimeei', anexată în 2014, a mai arătat responsabilul american.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea prezintă una dintre schemele prin care s-a devalizat România

2 Ce șanse mai sunt să fie amânate alegerile parlamentare din 6 decembrie / De ce a aruncat președintele pisica pe…

3 Trendul din sondaje: PNL începe să scadă, PSD, staționar / USR PLUS e pe creștere, Pro România se scufundă

4 Cine este „Barosanul”? România, într-un document al unei jurnaliste de investigații legat de afacerile dubioas…

5 Mulțumită, Firea anunță că 3,3 milioane lei dați de UE pentru batrânii din cămine sunt gestionați de Iftene, u…