Trupele ucrainene au spart prima linie de apărare a rușilor, care se retrag prin propriile câmpuri minate

Trupele ucrainene au spart prima linie de apărare a rușilor, care se retrag prin propriile câmpuri minate

În ultimele două zile, au avut loc operațiuni ucrainene „importante" în mai multe sectoare din estul și sudul Ucrainei, susține ministerul britanic al Apărării în evaluarea de sâmbătă.

Soldat ucraineanFoto: Madeleine Kelly / Zuma Press / Profimedia

Serviciile militare secrete britanice susțin că forțele ucrainene „au făcut probabil progrese bune" și „au pătruns în prima linie de apărare rusă".

Cu toate acestea, în alte zone, progresul trupelor ucrainene „a fost mai lent".

În ceea ce privește trupele rusești, ministerul britanic al Apărării crede că au și probleme chiar dacă au avut și operațiuni de succes.

Unele forțe rusești „probabil că au desfășurat operațiuni credibile de apărare, în timp ce altele s-au retras în dezordine, pe fondul creșterii numărului de rapoarte privind victime rusești în timp ce se retrag prin propriile câmpuri minate".

Forțele aeriene ruse au fost neobișnuit de active deasupra sudului Ucrainei, unde spațiul aerian este mai permisiv pentru Rusia decât în alte părți ale țării.

Cu toate acestea, rămâne neclar dacă loviturile aeriene tactice au fost eficiente, mai apreciază serviciile militare secrete britanice în evaluarea de sâmbătă.

„Ofensiva a început”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Ucraina a început o ofensivă majoră împotriva armatei Rusiei, dar că forțele ucrainene nu și-au îndeplinit obiectivele, în ciuda luptei intense de cel puțin trei zile, potrivit Reuters.

„Putem afirma cu certitudine că această ofensivă a început. Acest lucru este dovedit de utilizarea rezervelor strategice ale armatei ucrainene", a declarat Putin reporterilor ruși la Soci. „Trupele ucrainene nu și-au atins obiectivele în niciun sector”.

Putin a spus că luptele au fost foarte intense în ultimele trei zile, dar că „inamicul nu a avut succes” în niciuna dintre bătălii.

Ucraina a refuzat să comenteze contraofensiva mult așteptată și a acuzat Rusia că a răspândit minciuni în legătură cu aceasta. The New York Times a citat trei înalți oficiali americani spunând că contraofensiva este în desfășurare.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...