Trupurile celor doi militari căzuți în Afganistan au fost repatriate

Trupurile celor doi militari căzuți în Afganistan au fost repatriate

Trupurile neînsuflețite ale celor doi militari români căzuți în Afganistan - sublocotenentul post-mortem Adrian Vizireanu și sublocotenentul post-mortem Iulian Dumitrescu - au fost repatriate luni seară, aeronava CJ 27 Spartan cu cele două sicrie aterizând în jurul orei 20,30 la Baza 90 Transport Aerian.

Sursa foto: Iulian Cadulencu / mapn.ro

Ceremonia a debutat cu imnul național și a continuat cu o slujbă religioasă, în prezența familiilor militarilor căzuți, a ministrului Apărării Naționale, Mihnea Motoc, și a ambasadorului SUA la București, Hans Klemm.

"Nu sunt cuvinte în care să încapă durerea noastră de acum, când cei doi eroi ai noștri ajung înapoi în țară, acasă. (...) Ei au căzut luptând, cu arma în mână, salvându-i și pe alții, arătând ceea ce au mai bun Forțele române pentru Operații Speciale și forțele noastre armate. Nici eu și nici conducerea militară a armatei nu avem niciun fel de ezitări în a spune răspicat despre eroii noștri că au căzut la datorie dându-și viața pentru țară și pentru noi. Sunt încredințat că Forțele pentru Operații Speciale, armata noastră, va merge cu și mai multă dârzenie după sacrificiul lor mai departe în misiunile aspre ce le sunt încredințate. Camaradul lor, sergentul Bogdan Dragomir, e mai bine și putem spera că le va duce mai departe năzuințele, aspirațiile și crezul. Noi nu îi vom putea uita nicicând", a afirmat Motoc, în discursul susținut în cadrul ceremoniei.

El a transmis condoleanțe familiilor, precum și regretul său personal și al întregii armate pentru moartea celor doi militari. De asemenea, ministrul a asigurat rudele acestora de tot sprijinul și susținerea armatei.

"Sublocotenentul post-mortem Dumitrescu și sublocotenentul post-mortem Vizireanu intră în Panteonul eroilor noștri de azi la care ne plecăm și ne vom pleca mereu cu respect, admirație și pioșenie", a mai spus demnitarul.

Doi militari români și-au pierdut viața și un al treilea a fost rănit în urma unui incident care a avut loc sâmbătă, ora 10,45, în apropiere de localitatea Kandahar, pe timpul executării unei misiuni de instruire a polițiștilor afgani, informează MApN .

AGERPRES/(A — autor: Cătălin Alexandru, editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”