Tudor Chiuariu îl asigura pe Paltin Sturdza de "bunăvoința tuturor factorilor de decizie" (stenograme)

Tudor Chiuariu îl asigura pe Paltin Sturdza de "bunăvoința tuturor factorilor de decizie" (stenograme)

Senatorul Tudor Chiuariu l-a asigurat pe Gheorghe Paltin Sturdza de "bunăvoința tuturor factorilor de decizie" în ceea ce privește punerea în posesie asupra suprafețelor de pădure retrocedate ilegal, conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA.

Foto: (c) Cristian NISTOR/ AGERPRES ARHIVĂ

Afirmația a fost făcută în cadrul unei întâlniri care a avut loc pe 7 februarie 2013 la domiciliul primarului din localitatea băcăuană Slănic Moldova, unde accesul a fost permis fără telefoane mobile. La discuții au luat parte și reprezentanții unor instituții implicate în procesul de retrocedare a pădurilor revendicate.

"Scopul acestei întâlniri a fost acela de a-l convinge pe inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe că inculpații Chiuariu Tudor Alexandru și Varga Ioan Gheorghe dețin situația sub control și prin influența pe care o au îi pot determina pe cei implicați în procesul de retrocedare să grăbească această activitate", se arată în rechizitoriu.

Tudor Chiuariu încheiase anterior un contract fictiv de asistență juridică în valoare de 2,5 milioane de euro cu Sturdza, reprezentat prin mandatarul Ioan Gheorghe Varga, iar din discuția interceptată reiese că parlamentarul liberal încerca să-i convingă pe ceilalți că își merită banii și că va determina punerea în posesie pe suprafețele de pădure obținute fraudulos.

"Tudor Chiuariu: Eu am vrut să ne vedem și mă rog să fie de față (...) pentru a nu exista discuții de buna... vizibilitate cu care se întâmplă lucrurile și să fiți convinși că lucrurile se mișcă cât de repede se pot pe baza legii și pe baza actelor pe care le avem...
Paltin Sturdza: Păi asta e...
Chiuariu: Și avem bunăvoința tuturor factorilor de decizie... să aplice legea. Vroiam să ne vedem la ochi, să nu credeți că e ceva, că e nu știu ce, sigur că după ce... mă rog, am intrat noi în perioada asta, au fost perioade din ăstea mai complicate, cu comunicatul, cu alegeri și de asta nu s-au mișcat în ritmul în care v-ați așteptat, dar suntem pe drumul cel bun.
(...)
Chiuariu: Absolut ... în principal să ne vedem la ochi și să aveți convingerea că nimeni nu vrea să frâneze procesul acesta sau să compromită interesele.
Sturdza: Unde-i lege nu-i tocmeală.
Chiuariu: Ce spune judecătorul se va pune în aplicare.
(...)
Sturdza: Mai avem ceva de discutat? Dacă nu, noi plecăm acasă.
Chiuariu: Mergeți că și așa e târziu, mesajul pe care am vrut să vi-l transmitem este că suntem aici și ne ocupăm de ce trebuie să facem aici.
Sturdza: O.K.
Chiuariu: Nimeni nu e rău intenționat.
Sturdza: Ha, ha, putem să plecăm liniștiți".

În urma discuțiilor de la Slănic Moldova, Gheorghe Paltin Sturdza a notat în agenda personală, găsită de anchetatori la percheziții: "Chiuariu ne asigură că, deși au fost întârzieri, lucrurile merg bine".

Potrivit procurorilor DNA, contractul de asistență juridică în urma căruia Chiuariu ar fi urmat să primească 2,5 milioane de euro, sumă majorată ulterior prin act adițional la 3 milioane de euro, a fost încheiat doar pentru a masca traficul de influență.

"Analizând obiectul contractului de asistență juridică, este evident că pentru două procese banale în căile extraordinare de atac și pentru asistența juridică în faza de executare a unei decizii judecătorești (cel mult efectuarea unor notificări), onorariul apare ca nerealist. Astfel, se poate concluziona cu ușurință că respectivul contract de asistență juridică ascunde în interiorul său prețul influenței vândute de omul politic Chiuariu Tudor Alexandru, fost ministru al Justiției, pe lângă funcționarii cu atribuții privind executarea decizie 231/2012 (prefect, subprefect, primari, OCPI, ITRSV, Direcția Silvică Bacău)", se arată în rechizitoriu.

Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, Tudor Chiuariu și Ioan Adam au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri.

Potrivit unui comunicat al DNA remis AGERPRES, fostul deputat Viorel Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență și spălare a banilor, iar deputatul Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracțional organizat, cumpărare de influență (trei infracțiuni).

De asemenea, au fost trimiși în judecată Lorand Andras Ordog, judecător în cadrul Tribunalului Covasna, Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării), Iosif Kadas, Constantin Bengescu, toți în stare de arest preventiv.

În stare de arest la domiciliu au fost deferiți justiției Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob și Jănică Poenaru.

Totodată, au fost trimiși în judecată în libertate senatorul Tudor Chiuariu (constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, spălarea banilor), Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătășel, Gabriela Rodica Zaharia, Anca Roxana Adam (soția deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Brașov), Iulian Durlan (primar al comunei Căiuți, județul Bacău), Adam Crăciunescu (directorul general Romsilva).

AGERPRES/(AS — autor: George Onea, editor: Florin Marin)


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Schimbare de tactică? / Rușii au atacat aseară Ucraina cu drone necunoscute, mai greu de interceptat