Tudose: BNR ar trebui să aibă grijă de fluctuațiile ROBOR

Premierul României, Mihai Tudose, a declarat, vineri, la Băile Herculane, că BNR este cea care ar trebui să aibă grijă de fluctuațiile din ultima vreme în ceea ce privește creșterea indicelui ROBOR.

 "La preluarea mandatului s-a spus că o să capotăm la sfârșitul lui august, că nu o să mai avem bani de salarii. Apoi toată lumea ne-a recomandat să fim mai blânzi cu anumiți operatori economici, că va veni și răzbunarea, probabil. ROBOR-ul nu avea cum să mai scadă, a atins un minim istoric în România. Nu avea decât să crească. Ce se întâmplă pe segmentul bancar eu cred că puteți să-l întrebați pe domnul guvernator al BNR, domnia sa coordonând și trebuind, cel puțin teoretic, să aibă grijă de aceste fluctuații", a afirmat Mihai Tudose.

Făcând referire la scumpirea energiei electrice, premierul României a reamintim că a luat o decizie în guvern de a trimite o solicitare parlamentului, respectiv, Camerei Deputaților, în vederea efectuării unei anchete la ANRE, care s-a soldat și cu înlocuirea conducătorului unității.

ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele, a urcat vineri pe piața interbancară la nivelul de 2,18%, la trei luni, de la 2,09% joi, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR).

Indicele ROBOR la trei luni a revenit aproape de valoarea de la finele lunii octombrie 2014. Pe data de 28 octombrie 2014, indicele se situa la 2,20% pe an.

În ceea ce privește indicele la 6 luni, acesta a ajuns, vineri, la 2,29% pe an, de la 2,19% joi. Un nivel similar a mai fost atins pe 5 noiembrie 2014.

Conform datelor BNR, la începutul anului, ROBOR era la 0,87%.

AGERPRES 

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 România „valorilor” / Haznalele TV sunt în delir

2 Un imbecil

3 Revoltă în Poliţie / „Am ajuns firma de pază a ţiganilor. Asta se întâmplă când apar cumetriile cu ţiganii şi ş…

4 Cine va câștiga alegerile în SUA? Predicția profesorului care nu a dat greș niciodată

5 „Categoria valori” / Petrecere cu 100 de lideri interlopi în clubul Kundalini din Tei, iar Poliția spune că n-au…