Tudose, despre Institutul Cantacuzino: Costurile sunt în jur de 50 milioane de euro; nu e un capăt de țară

Tudose, despre Institutul Cantacuzino: Costurile sunt în jur de 50 milioane de euro; nu e un capăt de țară

Costurile pentru ca Institutul Cantacuzino să funcționeze sunt în jur de 50 de milioane de euro, a afirmat premierul Mihai Tudose, precizând că această sumă nu reprezintă "un capăt de țară".

"Costurile sunt în jur de 50 de milioane de euro, ceea ce la nivel de țară nu este o sumă care să creeze probleme (...) Nu e un capăt de țară, dimpotrivă. Problema este că nu putem să cumpărăm peste noapte cu banii aceștia, că dacă ar fi un magazin unde să cumpărăm mâine un institut, o fabrică de vaccinuri, am face-o. Trebuie să parcurgem niște etape", a declarat Tudose, într-un interviu difuzat vineri, la Radio România Actualități.

Potrivit șefului Executivului, prima etapă a fost numirea unui nou manager la Institutul Cantacuzino.

"Prima etapă — numirea unui nou manager, fiindcă înțeleg că echipa de acum este cumva autoarea, cu ghilimele sau fără, a situației în care ne aflăm sau coautoare, fiindcă eu mă așteptam ca, știu eu, chiar din prima zi să vină, să mă trezesc cu ei la Guvern, spunând că n-au găsit înțelegere până acum și uite ceea ce doresc ei să facă și uite de ce au nevoie. Nu i-am găsit, ba dimpotrivă, (...) nu prea am găsit pe nimeni țipând pe această temă", a spus Tudose.

Întrebat dacă în ceea ce privește vaccinurile ar putea exista "un dublu standard", așa cum ar exista în cazul anumitor alimente aduse în România, Tudose a răspuns: "Vreau să cred că nu se poate așa ceva".

Totodată, șeful Executivului a vorbit despre necesitatea debirocratizării sistemului sanitar.

"Încercăm să găsim niște ieșiri din această paradigmă, să facem lucrurile mai simple, fiindcă le-am complicat în 27 de ani și, din păcate, unele măsuri care au fost implementate pentru a stopa anumite furturi din farmacii, anumite înțelegeri între medici și farmaciști și pacienți (...) Din cauza a două-trei cazuri, a zece cazuri de echipe de astea, de furăcioși de medicamente, suferă toată țara (...) O tracasare a bolnavilor, a oamenilor, a românilor, absolut inutilă. Între timp, mai producem și 10 tone de hârtie și drumuri și birocrație și îl îmbolnăvim eventual și de alte boli. Chiar nu se mai poate așa ceva", a mai afirmat Tudose.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...