Tulcea: Ion Ganea, ales senator PMP, susține că nu a fost lucrător al Securității, ci ofițer de contraspionaj

Ion Ganea, ales în urma scrutinului de duminică senator pe lista PMP Tulcea, susține că el a fost ofițer de informații în cadrul unui serviciu de contraspionaj al statului român, ceea ce contravine cu decizia Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), potrivit căreia ar fi fost lucrător al Securității din perioada regimului comunist.

"Nu am colaborat cu Securitatea înainte de anul 1989, ci am fost ofițer de informații în cadrul unui serviciu de contraspionaj", a declarat joi, pentru AGERPRES, candidatul PMP, Ion Ganea.

El a mai spus că a lucrat timp de aproximativ 30 de ani în serviciul de contraspionaj al statului român și că nu intenționează să anuleze în instanță decizia CNSAS potrivit căreia a fost lucrător al Securității. "Eu nu mă pot regăsi în Parlament alături de persoane cu probleme penale. Din cauza lor riscăm ca instituțiile Justiției să fie controlate și folosite în interesul lor", a mai spus Ganea.

Potrivit lui, în acest context trebuie înțeleasă declarația pe propria răspundere înregistrată la Biroul Electoral Județean (BEJ) odată cu depunerea candidaturii la alegerile parlamentare, declarație potrivit căreia nu a fost lucrător sau colaborator al Securității care a funcționat în România înainte de Decembrie 1989.

"Potrivit declarației înregistrată la BEJ încă din perioada de primire a candidaturii, declarație aflată în original la Birou, al doilea exemplar în original transmis la CNSAS, domnul Ganea a menționat că nu a îndeplinit calitatea de lucrător sau colaborator (al Securității, n.red.)", a precizat purtătorul de cuvânt al BEJ, judecător Daniel Nicola-Gheorghiu.

CNSAS a anunțat în urmă cu o săptămână că șase din candidații la alegerile parlamentare din 11 decembrie au decizii definitive de colaborator sau lucrător al fostei Securități. Printre aceștia se află și Ion Ganea, candidat aflat pe prima poziție pe lista pentru Senat depusă la BEJ de organizația județeană a PMP care, potrivit CNSAS, a fost lucrător al Securității.

În urma alegerilor parlamentare, potrivit BEJ, organizația județeană a PSD a obținut două mandate de deputat și unul de senator, organizația județeană a PNL a obținut două mandate de deputat, iar cea a PMP — un mandat de senator.

La Camera Deputaților, PSD a obținut 49,44% din voturile valabil exprimate, PNL — 18,78%, PMP — 7,22%, ALDE — 6,06%, iar USR — 5,33%. La Senat, PSD a obținut 51,94%, PNL — 20,25%, PMP — 7,39%, ALDE — 6,22%, iar USR 6,04%.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Ghizdeanu i-a livrat pe Dragnea, Vâlcov și Dăncilă! Dosarul va fi declinat la DNA!

2 ULTIMA ORĂ / Document / Statele Unite își avertizează cetățenii că virusul ucigaș a explodat în alte 6 țări din As…

3 Zăngănit de cătușe către PSD! Voi ați citit discursul ambasadorului SUA de joi? Ați văzut postarea de pe Faceb…

4 Informație exclusivă / Nicușor Dan și Florin Cîțu se vor bate pentru Primăria Capitalei! Firea NU va candida! PM…

5 VIDEO A ajuns în Europa! Cel puțin 9 orașe din Lombardia și unul din Veneția, în nordul Italiei, au închis vin…

recomandări

Te ia DNA: Nicolae Moga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai faimoasă pisicuță de pe internet