Tulcea: Numărul pescarilor a scăzut masiv în ultimii 40 de ani, susţin cherhanagii Deltei

Tulcea: Numărul pescarilor a scăzut masiv în ultimii 40 de ani, susţin cherhanagii Deltei

Proprietarii de cherhanale din judeţul Tulcea atrag atenţia asupra reducerii numărului pescarilor, pe fondul scăderii resursei acvatice, ei criticând autorităţile române din cauză că nu sprijină piscicultura şi nu îi protejează pe pescari.

Unii dintre ei spun că au renunţat la afacerile din domeniul piscicol din cauza legislaţiei incoerente şi a numărului mare de controale ale instituţiilor statului şi susţin că singura soluţie pentru revigorarea pescuitului în Deltă este o legislaţie specifică zonei.

Reprezentantul cherhanalei din satul Jurilovca, Radu Manolache, a declarat pentru AGERPRES că unitatea pe care o conduce a avut în urmă cu aproape 40 de ani circa 640 de pescari, dar la ora actuală numărul celor autorizaţi este de doar 46.

"Principala cauză a acestei situaţii este lipsa resursei piscicole. Pe nimeni nu interesează. Nu se fac decolmatări şi nimeni nu a reuşit să facă un plan de dezvoltare", a afirmat Manolache.

El a criticat legislaţia din domeniul pescuitului şi a apreciat ca pescarul, o tipologie afiscală în orice stat european, ar trebui scutit de la plata taxelor şi impozitelor la stat.

"De peste 20-30 de ani, în satele limitrofe Dunării există centre de vânzare la negru a peştelui ocrotite de cei care ar trebui să le desfiinţeze. Ştiu, o să mai am 64 de controale, dar asta este", a menţionat cherhanagiul tulcean.

În opinia lui, statul român trebuie să sprijine domeniul prin subvenţii pentru agenţii economici care fac acvacultură, prin execuţia lucrărilor de decolmatare a unor canale care să îmbunătăţească circulaţia apei, prin populări cu puiet de peşte, compensaţii pentru pescari atunci când aceştia nu-şi pot desfăşura activitatea şi prin scutirea lor de la plata unor taxe.

"Pescuitul costier la Marea Neagră este jale. Nu cred că există pe litoral vreo maşină de gheaţă. Singurul lucru care s-a făcut până acum este că s-au dat compensaţii la motorină, dar toate motoarele de ambarcaţiuni merg pe benzină. Există un singur motor de ambarcaţiune care merge cu motorină, dar costă 40.000 de euro şi nu-l cumpără nimeni", a afirmat Radu Manolache.

Unii investitori din Delta Dunării susţin că numărul mare al controalelor efectuate de autorităţile statului i-au făcut să renunţe la cherhanalele deţinute.

"Am avut cherhana în perioada 2010-2018, dar am închis-o din cauza lipsei sprijinului din partea statului. Legislaţia este foarte încurcată şi nu vorbim doar de un singur act. Să vă dau un exemplu, am avut la un moment dat un control încrucişat de la cinci instituţii. N-au fost două autorităţi care să aibă o legislaţie asemănătoare", a menţionat Liviu Feodorof.

El a mai spus că singura soluţie pentru revigorarea pisciculturii în Deltă este o legislaţie dedicată exclusiv zonei.

"Au fost atât de multe greşeli făcute pe fiecare legislaţie în parte, încât nu cred că se poate salva ceva încercând să modifici fiecare legislaţie în parte. Din punctul meu de vedere, este nevoie de o legislaţie aparte pentru Delta Dunării. Una este să pescuieşti la Cernavodă, la Dunăre, şi alta este să pescuieşti în Deltă. Zonele sunt total diferite", a mai spus Feodorof.

În Delta Dunării există aproape 1.100 de pescari autorizaţi, potrivit Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

Instituţia din subordinea Ministerului Mediului a anunţat luna trecută că mai multe entităţi cu atribuţii de control în domeniul braconajului piscicol au efectuat în primele şase luni ale anului 1.841 de verificări, în timpul cărora au controlat 126 de obiective şi 1.216 mijloace de transport.

În urma controalelor au fost întocmite 131 de dosare penale, s-au constatat 186 de infracţiuni, au fost aplicate 2.685 de contravenţii în valoare totală de 2.155.731 lei şi au fost confiscate 16,5 tone de peşte, 80,2 kilograme de icre, 4.226 de unelte de pescuit, 38 de bărci, un dispozitiv electric de pescuit, 33 de motoare de bărci şi 17 autovehicule.

Potrivit ARBDD, controalele au fost efectuate de Serviciul Poliţie Delta Dunării, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Garda Naţională de Mediu, Poliţia Transporturi, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, Poliţia de Frontieră şi de Comisariatele regionale de control ale ARBDD. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, autor: George Onea, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria