Tulcea: Pescuitul la scrumbie a reînceput în Deltă

Tulcea: Pescuitul la scrumbie a reînceput în Deltă

Pescuitul la scrumbie a fost reluat, joi, în Delta Dunării, după ce a fost suspendat de la începutul săptămânii trecute, conform Ordinului de prohibiţie generală a pescuitului în România adoptat de Ministerul Mediului şi cel al Agriculturii.

Prohibiţia pescuitului la scrumbie în România se desfăşoară pe sectoare ale Dunării, astfel încât începând de joi capturarea exemplarelor acestei specii este interzisă până pe data de 23 aprilie pe segmentul de la Ceatal Chilia până la Vadul Oii.

De asemenea, în perioada 19 aprilie-3 mai, pescuitul scrumbiei va fi interzis de la Vadul Oii până la Chiciu, iar în intervalul 29 aprilie-13 mai, capturarea speciei va fi prohibită pe Dunăre şi braţele fluviului, de la Chiciu până la barajul Porţile de Fier II.

"Pescuitul scrumbiei este interzis în tot cursul anului în faţa gurilor de vărsare a Dunării în mare pe o adâncime de 5 kilometri în largul mării şi pe un coridor lat de 2 kilometri socotit câte 1 kilometru de o parte şi de alta a axului braţelor Sfântu Gheorghe şi Sulina, în faţa braţului Chilia, lăţimea coridorului interzis este de 1 kilometru spre sud de axul braţului, iar spre nord până la limita apelor teritoriale române", se specifică în Ordinul de prohibiţie a pescuitului din acest an.

Începând de joi, până pe data de 30 mai, inclusiv, în zona marină din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, zona cuprinsă între Zătonul Mare - zona strict protejată Sacalin Zătoane din comuna Sfântu Gheorghe, vechea cherhana - zona strict protejată Periteaşca Leahova din UAT Murighiol şi izobata 20 m este interzis pescuitul cu setci.

Totodată, în Marea Neagră, începând de joi, până pe data de 15 mai inclusiv este interzis pescuitul gobiidelor, iar până pe data de 15 iunie inclusiv este interzis pescuitul calcanului.

Prohibiţia generală a pescuitului în România în habitatele naturale a început pe data de 9 aprilie şi se va încheia pe 8 iunie, iar în apele frontieră de stat prohibiţia se va desfăşura în perioada 24 aprilie-7 iunie, inclusiv.

Scrumbia de Dunăre este una dintre cele mai importante specii pentru pescuitul comercial din Delta Dunării, capturarea acesteia desfăşurându-se în perioada migraţiei de reproducere. Exemplarele speciei care hibernează în Marea Neagră pe timpul iernii pătrund pe Dunăre şi în Deltă primăvara pentru a depune icre, migraţia de reproducere fiind influenţată în mod decisiv de temperatura apei, potrivit lucrării ştiinţifice "Atlasul peştilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării", semnată de cercetătorul Vasile Oţel. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență