Tulcea: Pesta porcină africană, identificată în a treia exploataţie comercială din judeţ

Tulcea: Pesta porcină africană, identificată în a treia exploataţie comercială din judeţ

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a identificat un nou focar de pestă porcină africană (PPA) într-o exploataţie comercială din comuna Văcăreni, aşa încât numărul societăţilor comerciale afectate de acest virus a ajuns la trei în judeţul Tulcea.

"În judeţ, avem trei exploataţii comerciale în care s-a identificat PPA, cea din apropiere de municipiu, cea din Satu Nou şi ferma din Văcăreni, această exploataţie de creştere şi îngrăşare a porcului având un efectiv de 1.800 de capete. Mâine (marţi, n.red.), vor începe operaţiunile de ucidere a suinelor din ferma din Văcăreni", a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul DSVSA, Mitică Tuchilă.

În gospodăriile populaţiei din judeţ, în prezent, sunt active 507 focare unde 377 de suine au murit din cauza PPA, iar alte 3.031 au fost sacrificate, pentru prevenirea extinderii focarelor.

Medicii veterinari tulceni au început luna trecută acţiunile de ucidere preventivă a porcilor din mai multe localităţi din judeţ, acţiuni care presupun sacrificarea tuturor suinelor dintr-o localitate în care s-a identificat PPA, pentru a izola focarele de restul judeţului, iar aceste acţiuni preventive continuă în prezent.

"La Peceneaga, am încheiat acţiunea. Mai avem o echipă la Ostrov care urmează să încheie procedura zilele următoare şi vom continua cu Grindu şi Garvăn. Am făcut uciderea preventivă în nordul judeţului, acolo unde boala a apărut, în partea de est a judeţului, unde presiunea virală a fost destul de mare ca urmare a contactului mistreţilor cu populaţia de porci domestici crescuţi în stare de semi-libertate şi acum avem o presiune în partea de vest, presiune care vine din Insula Mare a Brăilei. Uciderea preventivă se face în toate ţările, zonele în care au apărut sau evoluează boli majore. Una dintre aceste boli majore este şi PPA pe care o putem considera o panzootie", a mai spus directorul DSVSA.

Potrivit sursei, numărul suspiciunilor noi de PPA din judeţ a scăzut în ultima perioadă.

"Această diminuare se datorează probabil faptului că am intrat cu acţiunile de ucidere preventivă, iar numărul de porci a scăzut, precum şi faptului că boala a cuprins deja un număr mare de localităţi", a conchis directorul Tuchilă.

PPA activează în România de aproape un an, în zona de nord-vest, însă din luna iunie a acestui an, atunci când s-au identificat primele focare în zona de sud-est a României, în Delta Dunării, evoluţia virusului a devenit agresivă, conform autorităţilor naţionale.

Pe lângă cele circa 1.800 de suine care vor fi sacrificate în complexul din Văcăreni, din cauza virusului PPA, în celelalte două ferme au fost ucişi 48.034 de porci, respectiv 20.289 de porci.

Punctele de lucru şi abatorul uneia dintre cele două ferme au fost deschise săptămâna trecută, însă ferma aceleiaşi societăţi în care a fost identificat virusul continuă să fie închisă, conform procedurilor sanitar-veterinare în vigoare.

În judeţ, sunt înregistrate patru exploataţii comerciale de suine.

PPA nu afectează oamenii, dar are impact la nivel social şi din punct de vedere economic. Această boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice are o evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc, iar pentru ea nu există vaccin şi nici tratament. Boala nu este periculoasă pentru oameni, însă ei pot reprezenta o sursă de infecţie prin echipamentul sau hainele nedezinfectate purtate în focare şi nerespectarea normelor sanitar-veterinare. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /