Turcan: PNL a depus o iniţiativă legislativă de sprijinire a copiilor cu părinţi la muncă în străinătate

Turcan: PNL a depus o iniţiativă legislativă de sprijinire a copiilor cu părinţi la muncă în străinătate

Raluca Turcan spune că în România sunt aproximativ 160.000 de copii cu părinţi la muncă în străinătate și trebuie găsită o formă de a ajuta pe minorii lăsați în țară.

Raluca Turcan, vicepreședintă a PNL FOTO Mediafax

Există zeci de mii de copii în România – posibil chiar până la 150.000 – cu părinți plecați la muncă în străinătate. Vrem să dăm dreptul instituțiilor publice, școlilor, spitalelor, ONG-urilor și cultelor religioase să atragă finanțări europene și să deruleze programe speciale pentru copiii cu părinți plecați în străinătate”, a transmis luni Raluca Turcan.

Sunt disponibili 150 milioane euro, din sursa FSE+, pentru Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027, pentru a susține astfel de activități. Ne propunem ținta de 20.000 de copii care să fie sprijiniți prin asemenea proiecte. E o investiție crucială în România de mâine, în copiii cu risc sporit de abandon școlar, tulburări psihologice și boli curente. Ideea acestui proiect a plecat de la o nevoie reală. Există peste 100.000 de potențiali beneficiari copii și persoane în grija cărora au rămas acești copii (bunici sau alte rude), care au nevoie de ajutor în gestionarea unor probleme reale”, a punctat vicepreședinta PNL. 

Cum arată datele

Unele statistici vorbesc de 75.000 de copii cu părinți plecați în străinătate, altele de aproximativ 150.000. Chiar dacă analizăm doar datele care provin de la ANDPDCA din luna decembrie 2020, situația este extrem de gravă - aproape 30% dintre copii erau complet lipsiţi de grija părintească: 13.253 aveau ambii părinţi plecaţi în străinătate, 9.409 proveneau din familii în care părintele unic susţinător era plecat. 3.047 de copii aflaţi singuri acasă au ajuns în sistemul de protecţie specială (din care 647 în centre de plasament şi 568 în grija asistenţilor maternali). Din păcate, în România 1 din 3 copii sunt expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială. Copiii ramași acasă, după ce părinții au plecat la muncă în străinătate, lipsiți de afecțiune și supraveghere, sunt expuși la mai multe riscuri precum abandonul școlar, autoizolarea, apariția tulburărilor emoționale și comportamentale, riscul de a se îmbolnăvi, riscul de a intra într-un anturaj negativ (consum de droguri, alcool etc)”, completează fosta ministră a Muncii.

În plus, lipsa atât a părinților, cât și a reprezentanților legali limitează accesul copiilor la servicii de sănătate și educație, la protecție juridică sau la prestații sociale. Pentru acești copii vor fi elaborate măsuri pentru pregătirea școlară suplimentară și servicii sociale, psihologice și juridice adaptate. La acestea se adaugă și fenomenul migrației generat de conflictele armate”, a completat reprezentanta PNL.​

Mesajul pentru partenerii de Coaliție

Fosta ministră a Muncii și-a exprimat încrederea că proiectul de lege va fi susținut și de colegii din PSD și UDMR și va trece repede de legislativ. „Am speranța că această inițiativă va trece în cel mai scurt timp de votul din Parlament și prin ea să țintim un prim segment de copii, un minimum de 20 de mii de copii, care au  părinții plecați la muncă în străinătate. Aceștia sunt copii care merită să se dezvolte echilibrat, în toate aspectele evoluției lor, chiar dacă nu beneficiază de sprijinul părinților care au plecat să obțină niște venituri mai bune în alte țări”, a completat Turcan. Tot reprezentanta PNL a anunțat că partidul redepune un proiect de lege pentru eliminarea supraimpozitării contractelor part-time.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria