Turcia: 15 foşti militari, condamnaţi la închisoare pe viaţă într-un proces privind puciul eşuat

Turcia: 15 foşti militari, condamnaţi la închisoare pe viaţă într-un proces privind puciul eşuat

Cincisprezece foşti militari au fost condamnaţi miercuri la închisoare pe viaţă pentru că au încercat să ocupe sediul partidului preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de la Istanbul în timpul tentativei de lovitură de stat din iulie 2016, a anunţat agenţia de presă Anadolu, relatează AFP.

Un tribunal din Silivri, în apropiere de Istanbul, i-a condamnat pe cei 15 pentru tentativă de răsturnare a ordinii constituţionale prin recurgere la violenţă şi forţă. Ei sunt acuzaţi că ar fi încercat să ocupe sediul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, la guvernare) în timpul loviturii de stat eşuate din 15 iulie 2016, precizează Anadolu.

Un val de proceduri judiciare au fost iniţiate după lovitura de stat eşuată, imputată de Ankara predicatorului Fethullah Gülen, aflat în exil în SUA, care neagă orice implicare în puciul eşuat. În Turcia au fost constituite numeroase tribunale pentru astfel de cazuri, în cadrul cărora sunt judecaţi uneori sute de acuzaţi în acelaşi timp.

După tentativa de lovitură de stat, Ankara a lansat o campanie de represiune masivă care a stârnit îngrijorări şi critici din partea partenerilor săi occidentali în legătură cu respectarea drepturilor omului. Mai mult de 55.000 de persoane au fost arestate şi peste 140.000 au fost concediate sau suspendate, între care militanţi pro-kurzi, jurnalişti de opoziţie şi numeroşi militari şi poliţişti.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cel mai prost interlop din România! / El este dobitocul arestat după ce și-a uitat pistolul în cabina de p…

2 Așa o fi?

3 Așa o fi? Atât de grav?

4 Se strânge lațul / Live Science: Cercetătorii au recuperat secvențe genetice ale coronavirusului șterse în secre…

5 Citiți și voi ce scrie judecătoarea României la CEDO despre ministrul Justiției!