Turcia amenință cu anularea acordului cu UE privind migrația

Turcia amenință cu anularea acordului cu UE privind migrația

Turcia, prin vocea ministrului său de externe, Mevlut Cavusoglu, a amenințat miercuri că va anula unilateral acordul privind migrația, semnat în martie 2016 cu Uniunea Europeană, care a permis reducerea considerabilă a intrării migranților și refugiaților în Europa, relatează AFP.

"Îi putem pune capăt unilateral (acestui acord). Nu i-am informat încă pe interlocutorii noștri (europeni), totul se află în mâinile noastre", a declarat Mevlut Cavusoglu într-un interviu acordat canalului 24 TV, pe fondul tensiunilor cu mai multe țări din UE.

"Începând de acum, putem spune 'nu îl mai aplicăm și s-a încheiat'", a adăugat el. "Nu avem nevoie de permisiunea nimănui", a continuat șeful diplomației de la Ankara.

El a reproșat UE că nu a dat undă verde, spre deosebire de prevederile acordului, liberalizării vizelor pentru sejururile de scurtă durată ale cetățenilor turci în UE. În opinia Bruxellesului, legislația antiteroristă turcă, considerată contrară libertăților civile, nu este acceptabilă. "Liberalizarea vizelor este o condiție sine qua non", a subliniat ministrul.

Pactul migratoriu dintre UE și Turcia a fost încheiat în urmă cu un an la Bruxelles pentru a face să înceteze sosirea zilnică a mii de migranți la bordul ambarcațiunilor pe insulele grecești din Marea Egee.

Acest controversat acord semnat în plină criză migratorie, care mai prevede respingerea tuturor migranților către Turcia, inclusiv a solicitanților de azil, a permis reducerea drastică a sosirilor în Grecia.

De la 20 martie 2016, autoritățile elene, în cooperare cu Ankara, au plasat imediat în centre migranții care ajung pe țărmurile lor. Acolo, li se aduce la cunoștință că sunt trimiși înapoi în Turcia.

În timp ce aproape 200.000 de migranți au ajuns pe insulele grecești între decembrie 2015 și sfârșitul lui februarie 2016, numai 3.500 au pătruns în aceeași perioadă un an mai târziu.

"În acest moment, nu aplicăm acordul de readmisie (a migranților care ajung pe insulele grecești), pentru că nu există liberalizarea vizelor", a afirmat Mevlut Cavusoglu.

În afară de liberalizarea vizelor, acordul mai prevede o serie de contrapartide, în special un ajutor financiar pentru Ankara în valoare de trei miliarde de euro, ce poate fi reînnoit imediat ce este epuizat.

Relațiile dintre Turcia și Uniunea Europeană s-au deteriorat după refuzul Germaniei și Olandei, săptămâna trecută, de a permite unor miniștri turci să participe pe teritoriul lor la mitinguri de susținere a referendumului privind extinderea prerogativelor președintelui Recep Tayyip Erdogan.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”