Turcia anunţă încheierea unui acord cu Ucraina, Rusia şi ONU pentru exporturile de cereale

Turcia anunţă încheierea unui acord cu Ucraina, Rusia şi ONU pentru exporturile de cereale

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat miercuri că acordul va fi semnat atunci când părţile se vor reîntâlni săptămâna viitoare. Forma finală va include punct de control comune pentru verificarea cerealelor în porturi, rolul Turciei fiind asigurarea securităţii pentru rutele de export din Marea Neagră pentru grânele ucrainene.

Turcia va înfiinţa un centru de coordonare cu Ucraina, Rusia şi ONU pentru exporturile de cereale, a spus Akar. Şeful personalului lui Volodimir Zelenski, Andriy Yermak, a scris pe Twitter: „Sarcina centrului va fi să monitorizeze şi coordoneze navigarea în siguranţă în Marea Neagră”.

În discursul său public zilnic, Zelenski a declarat: „Într-adevăr, facem eforturi semnificative pentru a restabili aprovizionarea cu alimente pe piaţa mondială. Şi sunt recunoscător Naţiunilor Unite şi Turciei pentru eforturile lor.”

Ucraina, care a fost invadată de Rusia în februarie, a spus anterior că un acord părea la „doi paşi” datorită Turciei, care a fost gazda discuţiilor de la Istanbul.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că a fost făcut un „pas important înainte” către relansarea exporturilor de cereale ucrainene, dar a avertizat că „acum va fi nevoie de mai multe lucrări tehnice pentru a materializa progresul de astăzi”, scrie The Guardian.

„Astăzi este un pas important şi substanţial, un pas către un acord cuprinzător.” Ucraina şi Rusia au arătat că pot vorbi, dar „pentru pace mai avem un drum lung de parcurs”, a spus el reporterilor din New York.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei sau Rusiei, ambele ţări numărându-se printre cei mai mari exportatori de cereale din lume.

Agenţia de presă rusă Interfax l-a citat miercuri pe Piotr Ilicicev, şeful departamentului de organizaţii internaţionale din cadrul ministerului de Externe al Rusiei, spunând că Rusia vrea să controleze şi să inspecteze ea însăşi navele pentru a nu permite contrabanda de arme.

Între timp, mai multe oraşe ucrainene au raportat bombardamente grele din partea ruşilor şi, deşi acordul cu privire la exporturile de cereale nu a fost legat în vreun fel de progresul discuţiilor pentru încheierea războiului, ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, s-a arătat dezamăgit în privinţa păcii.

Mai mult de 20 de milioane de tone de cereale blocate

Peste 20 de milioane de tone de cereale ucrainene sunt blocate în silozuri din portul Odesa la Marea Neagră, iar zeci de nave au rămas blocate din cauza blocadei ruse, parte a ceea ce Moscova numeşte „operaţiune militară specială” din Ucraina, dar despre care Kievul şi vestul spun că este un război agresiv nejustificat.

Discuţiile, la Istanbul, între oficiali ucraineni, ruşi, turci şi ONU, au avut loc cu uşile închise, într-o locaţie secretă.

Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, a declarat că Moscova a înaintat propuneri pentru a rezolva problema cerealelor cât mai curând posibil.

Turcia a publicat o fotografie a întâlnirii în care delegaţiile ruse şi ucrainene stau faţă în faţă, ambele complet inexpresive.

Pe lângă faptul că e un furnizor important de grâu la nivel mondial, Rusia este şi un mare exportator de îngrăşăminte, iar Ucraina un producător semnificativ de porumb şi ulei de floarea soarelui. Încheierea unui acord pentru deblocarea exporturilor este considerată vitală pentru siguranţa alimentară, în special în rândul ţărilor în curs de dezvoltare şi pentru stabilizarea pieţelor.

Armistiţiu, nu acord de pace

Oficialii ucraineni au declarat că au avut loc bombardamente ruseşti susţinute în provincia Doneţk, pe care Moscova îşi propune să o captureze pentru ocuparea completă a regiunii Donbas din estul Ucrainei.

Agenţia de ştiri de stat rusă Tass a citat miercuri un oficial separatist, Vitali Kiselyov, care a afirmat că forţele ruse şi aliaţii lor au intrat în oraşul Siversk din provincia Doneţk şi ar putea să-l captureze în câteva zile. Nu e însă clar pe ce se bazează această afirmaţie.

În nota de informare de seară, forţele armate ale Ucrainei au spus că Rusia nu a efectuat niciun nou atac pe linia frontului, care include Siversk, dar şi că s-a tras în oraş cu focuri de artilerie.

Rusia a lovit şi 28 de aşezări din regiunea Mykolaiv, care se învecinează cu Marea Neagră, ucigând cel puţin cinci civili, potrivit lui Kyrylo Timosenko, şef adjunct al biroului prezidenţial al Ucrainei.

Rusia, care spune că nu ia în cătare civili, a declarat miercuri că a doborât patru avioane militare ucrainene, o afirmaţie pe care forţele aeriene ucrainene au dezminţit-o drept propagandă.

Reuters nu a putut verifica independent întâmplările de pe câmpul de luptă.

În timp ce discuţiile de la Istanbul începuseră, Kuleba a reafirmat poziţia generală a Ucrainei în război, spunând că încă nu au existat discuţii de pace cu Moscova şi că niciun teritoriu nu va fi cedat Rusiei în cadrul unui acord viitor.

Ucraina şi Occidentul au acuzat Rusia că a exacerbat o criză alimentară globală şi că a pus paie pe focul inflaţiei, complicând demersurile de a aproviziona naţiunile mai sărace cu cereale.

Moscova a dat vina pe Ucraina, acuzând-o că a refuzat să dezarmeze minele pe care le-a împrăştiat pe coasta sa pentru a se proteja de atacul Rusiei.

Rusia a criticat la rândul ei Occidentul pentru impunerea de sancţiuni într-o serie de sectoare care îngreunează Rusiei finanţarea şi asigurarea propriilor servicii de transport maritim.

Diplomaţii spun că detaliile planului aflat în discuţie la întâlnirea de la Istanbul au inclus idea ca navele ucrainene să ghideze navele de cereale prin apele portului minat; Rusia este de acord cu un armistiţiu în timp ce transporturile se pun în mişcare; iar Turcia – sprijinită de ONU – inspectează nave pentru a înlătura temerile Rusiei cu privire la contrabanda cu arme.

Ilicicev a spus că Rusia este pregătită să faciliteze navigarea navelor comerciale străine pentru a exporta cereale ucrainene.

Agenţia de presă rusă RIA a citat o sursă diplomatică anonimă care a afirmat că cererile Rusiei includeau eliminarea „obstacolelor din calea exporturilor” create de sancţiunile occidentale, citând domeniile „asigurărilor de transport maritim, logisticii, serviciilor de transport şi operaţiunilor bancare”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante