Turcia: Azerbaidjanul închide un post TV care dorea să difuzeze un interviu cu predicatorul Fethullah Gulen

Turcia: Azerbaidjanul închide un post TV care dorea să difuzeze un interviu cu predicatorul Fethullah Gulen

Azerbaidjanul a închis marți un canal de televiziune privat care intenționa să difuzeze un interviu cu predicatorul Fethullah Gulen, acuzat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, un apropiat al puterii de la Baku, de tentativa de lovitură de stat care a avut loc vineri în Turcia, scrie AFP.

Consiliul posturilor de televiziune și radio naționale din Azerbaidjan a afirmat într-un comunicat că a "dat ordinul de a suspenda temporar difuzarea emisiunilor canalului de televiziune ANS cu scopul de a preveni orice provocare ce ar aduce atingere parteneriatului strategic dintre Turcia și Azerbaidjan și de a împiedica astfel orice propagandă teroristă".

Omul puternic al Turciei l-a acuzat pe Fethullah Gulen, exilat în Statele Unite, că a pus la cale tentativa de lovitură de stat care a zguduit Turcia în cursul nopții de vineri spre sâmbătă.

Predicatorul a negat categoric orice implicare, sugerând că președintele Recep Tayyip Erdogan ar putea fi el însuși instigatorul. O ipoteză luată în discuție și de experți și analiști politici.

Recep Tayyip Erdogan a îndemnat Statelor Unite să îl extrădeze pe Fethullah Gulen, dar secretarul de stat american, John Kerry, i-a răspuns că Turcia ar trebui, pentru a-și motiva cererea, să prezinte "dovezi, și nu alegații" împotriva opozantului.

Fethullah Gulen, 75 de ani, trăiește retras din 1999 în nord-estul Statelor Unite și nu acordă practic niciun interviu, dar se află în fruntea unei puternice mișcări în Turcia, care include școli, organizații neguvernamentale și firme sub numele Hizmet (serviciu, în turcă).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria