Turcia califică drept un act politic ''lipsit de sens'' recunoaşterea genocidului armean de către Camera Reprezentanţilor

Turcia califică drept un act politic ''lipsit de sens'' recunoaşterea genocidului armean de către Camera Reprezentanţilor

Turcia a calificat marţi seara recunoaşterea genocidului armean de către Camera Reprezentanţilor drept un act "lipsit de sens", adoptat în contextul actual al politicii interne din SUA şi care riscă să afecteze relaţiile dintre cele două ţări, informează miercuri AFP.

"Acest act politic lipsit de sens are drept unici destinatari lobby-ul armean şi grupările anti-turce" se arată într-un comunicat al ministerului turc de externe.

"Credem că prietenii americani ai Turciei care sunt în favoarea continuării alianţei şi a relaţiilor amicale îşi vor pune întrebări în legătură cu această eroare gravă", se arată în luarea de poziţie de la Ankara.

Totodată, potrivit Reuters, ministerul turc de externe a condamnat ferm decizia Camerei Reprezentanţilor, adoptată cu aceeaşi ocazie, de a sprijini o rezoluţie menită să impună sancţiuni regimului de la Ankara, afirmând că o astfel de decizie nu corespunde statutului de aliaţi NATO al celor două ţări.

Camera Reprezentanţilor a votat marţi în favoarea unei rezoluţii prin care se solicită preşedintelui Donald Trump să impună sancţiuni şi alte restricţii Turciei şi oficialilor săi pentru ofensiva declanşată în nordul Siriei.

În comunicatul de presă al ministrului turc de externe se precizează că acest gen măsuri contravin armistiţiului privind încetarea ofensivei turce în nordul Siriei, agreat pe 17 octombrie între SUA şi Turcia. Administraţiei americane i se solicită să adopte măsuri prin care să se evite paşi ce ar putea dăuna pe viitor relaţiilor bilaterale. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina