Turcia emite mandate de arestare pentru alți 47 de jurnaliști (media)

Turcia emite mandate de arestare pentru alți 47 de jurnaliști (media)

Autoritățile turce au emis miercuri mandate de arestare pentru încă 47 de jurnaliști, informează CNN Turk, după ce luni s-a anunțat o măsură similară în cazul a 42 de jurnaliști, printre care și cunoscuta comentatoare Nazli Ilicak, relatează Reuters.

Poliția îi va reține pe jurnaliști în cadrul investigației asupra predicatorului musulman Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că se află în spatele tentativei de puci din 15-16 iulie, în care au murit 246 de persoane, potrivit CNN Turk.

Jurnaliștii lucrau pentru ziarul Zaman care avea legături cu predicatorul Gulen, publicația fiind preluată încă din martie sub tutela statului turc.

Poliția a efectuat miercuri dimineață o percheziție de circa două ore la locuința din centrul Istanbulului a unuia dintre jurnaliști, Sahin Alpay, în jurul orei locale 06.00 (03.00 GMT) și apoi l-a reținut pe acesta, scrie agenția de știri Dogan.

Printre persoanele căutate de justiție se află și un fost redactor șef al Zaman, Abdulhamit Bilici, precum și doi foști redactori șefi ai Today's Zaman, Bulent Kenes și Sevgi Akarcesme, potrivit cotidianului Hurriyet.

Farouk Akkan, fost director general al agenției de presă Cihan, care ține și ea de grupul de presă Zaman, este vizat și el de un mandat de arestare.

Gulen, un fost aliat al președintelui Recep Tayyip Erdogan care s-a autoexilat în SUA, și-a construit o rețea extinsă de școli, fundații caritabile și firme în Turcia de-a lungul deceniilor. El a condamnat tentativa de lovitură de stat din Turcia și neagă orice implicare în organizarea ei.

De la puciul eșuat de pe 15-16 iulie autoritățile turce au suspendat, reținut sau investigat peste 60.000 de militari, polițiști, judecători, profesori și funcționari publici.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Misterul anului / Cine este bărbatul căruia îi făcea sex oral țiitoarea în filmulețul trucat care l-a enervat pe…

3 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

4 Rusia, la granițele României? / Misterul vizitei intempestive în SUA a șefului SRI

5 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…