Turcia: Înaltul Consiliu Electoral confirmă oficial victoria lui "da" la referendumul constituțional din 16 aprilie

Turcia: Înaltul Consiliu Electoral confirmă oficial victoria lui "da" la referendumul constituțional din 16 aprilie

Înaltul Consiliu Electoral (YSK) a confirmat joi victoria lui "da" la referendumul constituțional din 16 aprilie, cu 51,41% din voturi în favoarea unui sistem prezidențial, anunțând rezultatele oficiale și definitive ale acestei consultări, transmite EFE.

"Nu" a întrunit 48,59% din sufragii, a precizat președintele YSK, Sadi Güven, în declarații difuzate de CNN Turk.

Participarea la referendum a fost de 85,43%.

Partidele de opoziție au denunțat nereguli în ziua alegerilor, reclamând în special decizia YSK de a declara valide voturile cărora le lipsea ștampila obligatorie a secției de votare.

Principalul partid de opoziție din Turcia a anunțat miercuri că va sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a contesta victoria președintelui Recep Tayyip Erdogan în referendumul din 16 aprilie pentru sporirea prerogativelor sale, informează AFP.

'Vom sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului', a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Republican al Poporului (CHP), Selin Sayek Boke, fără a avansa vreo dată.

Acest anunț survine la o zi după ce Consiliul de Stat turc a respins un recurs depus de CHP, care contestă victoria strânsă a taberei pro-Erdogan în referendum, pe motiv că modificarea de ultim minut a legislației electorale ar fi putut favoriza fraude masive.

În ziua scrutinului, care a avut loc în 16 aprilie, YSK a anunțat că va accepta ca fiind valide buletinele de vot nemarcate cu ștampila oficială. YSK a respins la 19 aprilie un prim recurs înaintat de CHP.

Conform EFE, majoritatea celor 18 modificări ale Constituției aprobate la referendum vor intra în vigoare în 2019.

Grație acestei reforme, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, se va întoarce pe 21 mai, oficial, la conducerea partidului islamo-conservator al Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la putere în Turcia.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...