Turcia: Mai multe partide parlamentare au condamnat într-o declaraţie sancţiunile impuse de SUA

Turcia: Mai multe partide parlamentare au condamnat într-o declaraţie sancţiunile impuse de SUA

Parlamentarii turci au dat dovadă marţi de un spirit de solidaritate mai rar întâlnit, condamnând sancţiunile impuse de SUA pentru achiziţionarea sistemului rus de apărare antiaeriană S-400 şi afirmând că Turcia nu va ezita să se protejeze în faţa ameninţărilor, informează Reuters.

Luni, Washingtonul a impus sancţiuni care au vizat Preşedinţia Industriilor de Apărare din Turcia (SSB), pe preşedintele acesteia şi alţi trei angajaţi, decizie calificată de Ankara drept o "greşeală gravă".

Într-o declaraţie comună, patru dintre cele cinci partide politice importante din parlamentul Turciei au afirmat că relaţiile cu SUA ar trebui să se bazeze pe respect reciproc şi că sancţiunile "nu sunt în conformitate cu spiritul alianţei".

"Facem apel la Statele Unite să revină imediat asupra acestei greşeli grave", se menţionează în declaraţia în care se mai subliniază faptul că Turcia nu va "întoarce spatele în faţa ameninţărilor sau a sancţiunilor".

Principalul partid de opoziţie, Partidul Popular Republican (CHP), şi Partidul Iyi, ambele formaţiuni rivali aprigi ai partidului de guvernământ AKP al preşedintelui Tayyip Erdogan, au semnat declaraţia, aşa cum au făcut-o şi AKP şi aliaţii săi naţionalişti din MHP.

Formaţiunea pro-kurdă HDP, al doilea cel mai mare partid de opoziţie, nu a semnat declaraţia.

Washingtonul consideră că S-400, sistemul achiziţionat de Ankara la mijlocul anului 2019, reprezintă o ameninţare pentru avioanele de luptă F-35 şi pentru sistemele de apărare ale NATO. Turcia susţine însă că acesta nu va fi integrat în sistemul Alianţei Nord-Atlantice şi prin urmare nu prezintă niciun pericol. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă

2 Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

3 VIDEO ​George Simion, săltat de mascați, la 3 dimineața din Piața Victoriei, după un scandal de aproape o oră / Liderul AUR ar fi condus cu permisul s…

4 SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune

5 VIDEO Soldații Rusiei se răscoală. Ce-a pățit un ofițer de top care i-a amenințat pe noii recruți: ”Sunteți toți carne de tun!”