Turcia oferă gratis Ucrainei drona Bayraktar TB2 pe care Lituania voia s-o cumpere din donații de la cetățeni

Turcia oferă gratis Ucrainei drona Bayraktar TB2 pe care Lituania voia s-o cumpere din donații de la cetățeni

Compania turcă Baykar a anunțat joi că va dona gratis Ucrainei drona Kayraktar TB-2 pe care Lituanienii voiau s-o plătească cu 5 milioane de euro strânși din donații publice. „Vom folosi banii strânși pentru muniția dronei și restul vor merge la ucraineni”, a anunțat ministrul lituanian al apărării, scrie Hotnews .

  • „Poporul Lituaniei a strâns cu onoare fonduri pentru a cumpăra o dronă Bayraktar TB2 pentru Ucraina. După ce a aflat acest lucru, Baykar va oferi Lituaniei un Bayraktar TB2 gratuit și va cere ca aceste fonduri să meargă în Ucraina pentru ajutor umanitar”, a reacționat compania turcă Baykar, producătoarea dronelor Bayraktar TB-2.
  • „Este incredibil, dar Turcia a fost de acord să dea gratis drona pentru care Lituania a strâns bani. Este fantastic! Din banii strânși vom cumpăra muniția necesară pentru drona Bayraktar și restul banilor vor merge spre susținerea Ucrainei. Mulțumim, Turcia”, a reacționat Arvydas Anušauskas, ministrul lituanian al Apărării.

Lituania a strâns peste 5 milioane de euro din donații pentru a cumpăra o dronă Bayraktar pentru Ucraina

Lituania a reușit să strângă peste 5 milioane de euro de la mii cetățeni care au trimis donații, într-o demonstrație de solidaritate cu o țară aflată anterior sub conducerea Moscovei.

Dronele s-au dovedit eficiente în ultimii ani împotriva forțelor ruse și a aliaților acestora în conflictele din Siria și Libia, iar achiziția ei este orchestrată de Ministerul Apărării al Lituaniei, care a declara săptămâna trecută pentru Reuters că intenționează să trimită o scrisoare de intenție Turciei pentru a cumpăra drona.

În ultimii ani, Ucraina a cumpărat peste 20 de drone Bayraktar de la compania turcă Baykar și a comandat alte 16 pe 27 ianuarie. Acest lot a fost livrat la începutul lunii martie.

Bayraktar-urile ucrainene pot fi echipate doar cu rachete MAM-L fabricate în Turcia.

Rușii, deranjați de vânzările de Bayraktar TB2 către Ucraina

Însuși Vladimir Putin și Ministerul rus al Apărării au menționat în public de cel puțin 45 de ori drona TB-2. Un înalt oficial turc a declarat la începutul lunii aprilie că rușii se plâng că Turcia vinde drone Bayraktar Ucrainei, precizând însă că Ankara le-a transmis că vânzările au fost efectuate de o companie turcă privată și nu au fost afaceri între cele două state.

Baykar, companie fondată în anii 1980 de tatăl lui Selcuk și Haluk, Ozdemir Bayraktar, a început să se axeze pe dezvoltarea de drone în 2005 în contextul în care Turcia depunea eforturi să își consolideze industria autohtonă de apărare.

În afară de Ucraina, drona TB2 a fost folosită până acum în conflictele din Siria, Irak, Libia și războiul din Nagorno-Karabah, devenind principalul produs de export al industriei de apărare a Turciei.

Selcuk Bayraktar, ginerele președintelui turc Recep Erdogan, afirmă că Baykar poate produce 200 de drone TB2 într-un an și că este mândru că acestea au fost folosite în conflictul din Nagorno-Karabah în urma căruia Azerbaidjanul, aliatul Turciei, a forțat Armenia să îi cedeze teritorii.

El este la fel de mândru și de folosirea dronei în Ucraina.

„Este o invazie ilegală, așadar TB2 ajută onorabilul popor ucrainean să își apere țara. Ocuparea ilegală a Karabahului a fost ca o rană în piept încă din tinerețe. Este o onoare că i-am ajutat pe frații și surorile noastre de acolo să își recâștige pământurile”, afirmă acesta.

Drona TB2, cu o anvergură a aripilor de 12 metri și o altitudine maximă de până la 8.238 de metri - în raza la care zboară și rachetele de croazieră -, a ajutat forțele armate ucrainene să reziste în primele zile ale războiului, în pofida superiorității numerice copleșitoare a Rusiei.

Renumele său a crescut atât de mult de la declanșarea invaziei rusești pe 24 februarie încât forțele armate ucrainene i-au dedicat inclusiv un imn în care sunt ironizate forțele rusești invadatoare.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”