Turcia: Postul de premier va fi eliminat de reforma constituțională, afirmă un ministru

Turcia: Postul de premier va fi eliminat de reforma constituțională, afirmă un ministru

Postul de prim-ministru al Turciei va fi eliminat în cadrul reformei constituționale prevăzute pentru instaurarea unui regim prezidențial, care ar urma să întărească prerogativele șefului statului, Recep Tayyip Erdogan, a indicat joi ministrul apelor și pădurilor, Veysel Eroglu, transmite AFP.

'Nu va exista post de prim-ministru în noul sistem', a declarat pentru agenția Anadolu ministrul Eroglu.

Potrivit acestuia, vor exista, în schimb, unul sau mai multe posturi de vicepreședinte, iar 'miniștrii vor fi numiți în afara parlamentului'. 'Sistemul va fi bazat pe separația între puterile executivă și legislativă', a mai afirmat ministrul.

Conform aceleiași reforme constituționale, președintele trebuie să provină dintr-un partid politic, aceasta fiind 'o condiție esențială'.

Proiectul de reformă va trebui votat de cel puțin 330 de membri ai parlamentului pentru a fi ulterior supus unui referendum 'în primăvara viitoare', a adăugat ministrul.

În luna octombrie, premierul Binali Yildirim a anunțat că reforma constituțională care va întări prerogativele prezidențiale va fi supusă la vot în parlament 'în cel scurt timp'.

Guvernul de la Ankara a făcut din instaurarea unui regim prezidențial una din principalele priorități, însă nu dispune de majoritatea necesară în parlament pentru a trece singur acest proiect.

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, aflat la putere), din care provine Erdogan, a obținut totuși sprijinul liderului formațiunii de opoziție MHP (dreapta naționalistă), Devlet Bahçeli, pentru organizarea eventuală a unui referendum.

Împreună, cele două partide dispun în legislativ de majoritatea necesară de treimi cincimi (330 din 550 de mandate) pentru convocarea unui referendum — AKP având 316, iar MHP — 40.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Sfaturi de la ANRE pentru schimbarea furnizorului și contractului de energie electrică

2 „Și la vaccinare unii sunt mai cetățeni ca alții” / Laura Ștefan dezvăluire incredibilă care arată în ce căcat d…

3 L-au prins? / Cumpănașu, cercetat pentru că agăța tinere de 14-15 ani

4 Categoria javre, mincinoși, curve politice / CCR critică dur modificările operate de PSD, prin care a păcălit bă…

5 „Am rămas cu gura căscată” / Compania Eli Lilly anunță un medicament-minune în lupta anti-COVID