Turcia: Postul de premier va fi eliminat de reforma constituțională, afirmă un ministru

Postul de prim-ministru al Turciei va fi eliminat în cadrul reformei constituționale prevăzute pentru instaurarea unui regim prezidențial, care ar urma să întărească prerogativele șefului statului, Recep Tayyip Erdogan, a indicat joi ministrul apelor și pădurilor, Veysel Eroglu, transmite AFP.

'Nu va exista post de prim-ministru în noul sistem', a declarat pentru agenția Anadolu ministrul Eroglu.

Potrivit acestuia, vor exista, în schimb, unul sau mai multe posturi de vicepreședinte, iar 'miniștrii vor fi numiți în afara parlamentului'. 'Sistemul va fi bazat pe separația între puterile executivă și legislativă', a mai afirmat ministrul.

Conform aceleiași reforme constituționale, președintele trebuie să provină dintr-un partid politic, aceasta fiind 'o condiție esențială'.

Proiectul de reformă va trebui votat de cel puțin 330 de membri ai parlamentului pentru a fi ulterior supus unui referendum 'în primăvara viitoare', a adăugat ministrul.

În luna octombrie, premierul Binali Yildirim a anunțat că reforma constituțională care va întări prerogativele prezidențiale va fi supusă la vot în parlament 'în cel scurt timp'.

Guvernul de la Ankara a făcut din instaurarea unui regim prezidențial una din principalele priorități, însă nu dispune de majoritatea necesară în parlament pentru a trece singur acest proiect.

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, aflat la putere), din care provine Erdogan, a obținut totuși sprijinul liderului formațiunii de opoziție MHP (dreapta naționalistă), Devlet Bahçeli, pentru organizarea eventuală a unui referendum.

Împreună, cele două partide dispun în legislativ de majoritatea necesară de treimi cincimi (330 din 550 de mandate) pentru convocarea unui referendum — AKP având 316, iar MHP — 40.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul emoționant al unui român din diaspora, citit de CTP la Digi24: Turul II nu era pentru votul preşedinte…

2 Informație / Dăncilă a urcat în sondaje după ce a înghițit rapid votanții lui Diaconu și Cumpănașu! Alegerea pre…

3 PSD băgase statu-n buzunar! Fata lui Bădălău a încasat de la CNAIR sporuri ilegale de 75% din salariu

4 Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

5 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

recomandări

Te ia DNA: Iosif-Ionel TOMA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Mic dejun englezesc