Turcia: Postul de premier va fi eliminat de reforma constituțională, afirmă un ministru

Postul de prim-ministru al Turciei va fi eliminat în cadrul reformei constituționale prevăzute pentru instaurarea unui regim prezidențial, care ar urma să întărească prerogativele șefului statului, Recep Tayyip Erdogan, a indicat joi ministrul apelor și pădurilor, Veysel Eroglu, transmite AFP.

'Nu va exista post de prim-ministru în noul sistem', a declarat pentru agenția Anadolu ministrul Eroglu.

Potrivit acestuia, vor exista, în schimb, unul sau mai multe posturi de vicepreședinte, iar 'miniștrii vor fi numiți în afara parlamentului'. 'Sistemul va fi bazat pe separația între puterile executivă și legislativă', a mai afirmat ministrul.

Conform aceleiași reforme constituționale, președintele trebuie să provină dintr-un partid politic, aceasta fiind 'o condiție esențială'.

Proiectul de reformă va trebui votat de cel puțin 330 de membri ai parlamentului pentru a fi ulterior supus unui referendum 'în primăvara viitoare', a adăugat ministrul.

În luna octombrie, premierul Binali Yildirim a anunțat că reforma constituțională care va întări prerogativele prezidențiale va fi supusă la vot în parlament 'în cel scurt timp'.

Guvernul de la Ankara a făcut din instaurarea unui regim prezidențial una din principalele priorități, însă nu dispune de majoritatea necesară în parlament pentru a trece singur acest proiect.

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, aflat la putere), din care provine Erdogan, a obținut totuși sprijinul liderului formațiunii de opoziție MHP (dreapta naționalistă), Devlet Bahçeli, pentru organizarea eventuală a unui referendum.

Împreună, cele două partide dispun în legislativ de majoritatea necesară de treimi cincimi (330 din 550 de mandate) pentru convocarea unui referendum — AKP având 316, iar MHP — 40.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Se conturează posibilitatea scoaterii PSD în afara legii! Urmează noi dezvăluiri! PSD a acționat ca un grup in…

2 Oficial / El este imbecilul care a declanșat scandalul cu imaginea din biroul premierului Orban

3 VIDEO Teodorovici, mesaj mafiot filmat: „Unii să nu uite că am ce spune la DNA”

4 Informație / Teodorovici a TURNAT două ore la DNA! Baroni PSD și președinți de CJ-uri din zona Moldovei și Teleo…

5 VIDEO Chelnerul numit manager de spital: „Școala vieţii a mea face mai mult decât două facultăţi”

recomandări

Te ia DNA: Constantin Boșcodeală

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Mic dejun englezesc